keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Kokonaisena grillattu egyptiläinen sumakkikana


Veljeni grillasi meille juhannuksena Saveurin ohjeella aivan mielettömän herkullista egyptiläistä sumakkikanaa. REKO-lähiruokarenkaan kautta hankitut L'Uomu Nokan kokonaiset luomubroilerit pysyivät lämpömittarin turvin mukavan mehukkaina. Lämpömittari on muutenkin oiva apu grillaamisessa, koska sen avulla lihaa ei grillaa liian kypsäksi ja kuivaksi. Lämmin suositus siis molemmille - sumakkikanalle ja lämpömittarille!

Jos innostut kokeilemaan tätä, kannataa huomioida, että kana laitetaan suolaliemeen maustumaan vuorokautta ennen tarjoamista. Grillaamiseen puolestaan kannattaa varata aikaa noin tunti, joskin lopullinen grillausaika riippuu linnun koosta ja grillin kuumuudesta.

Tämän ruoan kyljessä maistuu esimerkiksi quinoasta valmistettu tabbouleh tai grillatuista porkkanoista valmistettu, harissalla ja säilötyistä sitruunoista valmistetulla kastikkeella maustettu salaatti. Tabboulehin resepti löytyy täältä ja porkkanasalaatin täältä

Egyptiläinen, kokonaisena grillattu sumakkikana (neljälle)

1 kokonainen (luomu)broileri
9,5 dl +  1,9 l vettä
1,2 dl merisuolaa + lisää kanojen pintaan
1,2 dl sokeria
2 rkl kokonaisia mustapippureita
10 pientä rosmariinin oksaa
10 pinetä timjamin oksaa
2 kokonaista valkosipulia + 5 valkosipulinkynttä, joista 4 murskattuna & 1 silputtuna
4 (luomu)sitruunaa ohuiksi viipaloituina
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 rkl sumakkia
Mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

Päivää ennen tarjoilua:
Aloita ruoan valmistaminen vuorokautta ennen tarjoilua. Valmista ensin suolaliemi. Kuumenna 9,5 dl vettä kiehuvaksi suuressa kattilassa. Poista kattila levyltä ja lisää veden joukkoon suola, sokeri, mustapippurit, 5 rosmarinin oksaa, 5 timjamin oksaa, murskattu valkosipulinkynnet ja ¾ sitruunaviipaleista. Hämmennä maustelientä, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet veteen.

Kaada liemi isoon kulhoon. Lisää liemeen 1,9 litraa kylmää vettä. Upota kana jäähtyneeseen liemeen. Peitä kulho kelmulla ja anna kanan maustua jääkaapissa suolaliemessä 24 tuntia.

Seuraavana päivänä:
Yhdistä sumakki ja sitruunankuoriraaste pienessä kulhossa. Nosta kana liemestä ja taputtele se kuivaksi talouspaperilla. Työnnä sumakki-sitruunankuoriseosta varovaisesti kanan nahan ja kanan rinta- sekö koipilihojen väliin. Mausta kanan pinta hienolla merisuolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.

Kuumenna grilli  Aseta kokonaiset valkosipulit folion palan päälle. Pirskottele valkosipulien päälle oliiviöljyä ja kääri folio tiiviiksi kääröksi.  Yhdistä keskikokoisessa kulhossa loput timjamin ja rosmariinin lehdet, hienonnettu valkosipulinkynsi, loput sitruunasiivut ja 3 rkl oliiviöljyä. Sekoita mausteöljyksi. Hiero kanan ulkopinta mausteöljyllä ja työnnä sitruunaviipaleet kanojen sisälle.

Nosta kana tulen kestävään teräsvuokaan. Työnnä lämpömittari broilerin koipeen, reisiluun viereen. Nosta vuoka ja valkosipulinyytti grilliin. Grillaa kunnes kanan sisälämpötila on 70 astetta. Grillaamiseen on hyvä varata noin tunti, mutta grillausaika riippuu linnun koosta ja grillin kuumuudesta.

Pursota paahtuneet valkosipulinkynnet kuoristaan kulhoon. Lisää kanan grillivuokaan mahdollisesti kertynyt neste valkosipuleiden joukkoon. Mausta ripauksella suolaa  ja halutessasi myös ripauksella kuivattua chiliä. Muusaa puuhaarukalla soseeksi. Lisää tarvittaessa tilkka oliiviöljyä, jotta saat tahnamaisen rakenteen. Tarjoa broilerin lisukkeena esim. tabbouleh-salaatin ja mausteisen porkkanasalaatin kanssa.





4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Tätä täytyy tehdä mun perheelle.Kiitos jakamisesta!

Aurinkokujalla kirjoitti...

Kiitos ohjeesta. tuota pitää tehä.
Osallistu kastehelmikulhojen (6) arvontaan mun blogissa.
Minun blogiin voi nyt liittyä.

Selina kirjoitti...

Toivottavasti perheesi tykkää, Nanna! Meillä tämä upposi hyvin koko poppoolle 3-vuotiaasta alkaen.

Selina kirjoitti...

Hauskaa, että innostuit reseptistä, Aurinkokujalla! Kiitos arvontavinkistä! Itselläni löytyykin kaapeista jo kirkkaita Kastehelmi-kulhoja, jotka ovat käytössä tämän tästä. :)