torstai 10. syyskuuta 2015

Lohilaksaa syystunnelmissa



Parin päivän kumisaapastelun ja jalkakäytävän lehtimatolla liukastelun jälkeen on myönnettävä, että kesä meni menojaan. Kuopukselta nappaamani syysflunssa nopeutti sekin osaltaan uuteen vuodenaikaan virittäytymistä. Sen myötä aloin myös kaivata entistä enemmän lämmittäviä ruokia ja koska vilustuneena himoitsen usein tulisia aasialaisia keittoja, höyryävän kuuma lohilaksa oli omiaan parantelemaan tukkoista oloani. Hyvältä (ellei jopa paremmalta) se tosin maistuu myös täysissä sielun ja ruumiin voimissa.


Lohilaksa (kuudelle)

800 g lohta
200 g vermisellinuudeleita eli ohuita riisinuudeleita
pari kourallista sokeriherneitä
150g mungpavunituja 
2 tlk kookosmaitoa
0,5-1 litra vettä tai mietoa kanalientä
3-4 rkl kalakastiketta (tai maun mukaan)
2 rkl soijaa (tai maun mukaan)
2 (luomu)limen mehu ja raastettu kuori
2 rkl rypsiöljyä
(hienoa merisuolaa)

Maustetahna

2 banaanisalottisipulia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
5 kuivattua chiliä murennettuina
2 rkl hienonnettua inkivääriä
2 sitruunaruohoa hienonnettuna
1,5 tl jauhettua kurkumaa
3 neilikkaa morttelissa jauhettuna
1,5 tl korianterinsiemeniä morttelissa jauhettuna

Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja aja tahnaksi. Voit myös valmistaa tahnan morttelissa.

Lisäksi
tuoretta korianteria
tuoretta minttua 

Kuumenna pieni määrä öljyä kattilassa. Lisää tahna ja kypsennä sitä miedolla lämmöllä hämmentäen noin kymmenen minuuttia. Lisää vesi tai kanaliemi, kookosmaito, limen raastettu kuori. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kalakastike ja soija joukkoon välillä maistellen. Liemen tulee olla suolaista ja täyteläistä.

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä ne kylmällä vedellä. Leikkaa lohi kuutioiksi. Lisää kala kattilaan ja anna sen kypsyä pari minuuttia. Lisää joukkoon vielä sokeriherneet ja viimeiseksi nuudelit, idut ja limettien mehu.

Tarjoile tuoreen korianterin ja mintun kera. 



Ei kommentteja: