maanantai 28. syyskuuta 2015

Syksyn makuja - omena-kaurapaistos


Sinä syksynä, kun äitini odotti minua, tuli hyvä omenasato. Sukulaiset ja ystävät kärräsivät vanhemmilleni kilvan omenoita, joista äitini valmisti joka päivä suuren vuoallisen omena-kaurapaistosta. Hän myös söi sitä päivittäin niin paljon, että neuvolantäti katsoi aiheelliseksi huomauttaa asiasta. Mutta ei äitini siitä lannistunut tai muuttanut tapojaan, ja miksi olisikaan, kilot kyllä karisivat nopeasti ja makeanhimokin laantui minun syntymäni jälkeen. 

Ehkä äitini raskausajan ruokailutottumuksia on kuitenkin syyttäminen tai kiittäminen siitä, että omena-kaurapaistos maistuu minulle niin hyvin syksyisin. Ilman sitä tämä vuodenaika ei tunnu siltä miltä sen kuuluu tuntua!

Omena-kaurapaistos

1 kg kotimaisia omenoita (mielellään happamia)
2 tl kanelia
2-3 rkl kookossokeria tai tummaa ruokosokeria

Kuorrutus

100 g voita
3 dl (gluteenittomia)kaurahiutaleita
1 dl kookossokeria

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Poista omenoista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Aseta omenanlohkot uunivuokaan. Mausta sokerilla ja kanelilla. Sokerin määrä riippuu omenoiden happamuudesta. Työnnä vuoka uuniin siksi ajaksi, kun valmistat kuorrutuksen. Sulata voi kattilassa. Lisää kaurahiutaleet ja sokeri voin joukkoon. Ota vuoka pois uunista ja levitä kuorrute omenoiden päälle. Paista 10 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Alenna tämän jälkeen lämpötila 200-asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmeitä ja paistoksen pinta kauniin kullanruskea.

Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja: