lauantai 29. marraskuuta 2014

Suolattu sitruunasiika on kalapöydän kuningas


Joulupöydässä kylmät kalaruoat ovat ylitse muiden. Joka vuosi mietin, onko pääruokaa järkeä valmistaa lainkaan. Vaikka siihen kuinka panostaisi, kalat päihittävät sen aina mennen tullen. Voisin varmaan elää joulunajan juhlapyhät pelkillä kalaherkuilla ja syödä päälle korkeintaan vähän jälkkäriä. 

Tämä suolattu, oliiviöljyn, sitruunan, tillin ja sipulin maustama siika on verratonta juhlaruokaa, olipa sitten joulu tai juhannus. Syön tätä paljon kesäisin uusien perunoiden kanssa, mutta myös joulupöytään tämä kuuluu ehdottomasti. Sinne sen toi tätini vuosia sitten. Alkuperäisestä reseptistä poiketen, en tönkkösuolaa kaloja, vaan graavaan ne tavanomaiseen tapaan. Näin pääsee helpommalla, eikä lopputulos mielestäni kärsi lainkaan.

Täytyy myöntää, että otsikko on vähän harhaanjohtava. Ruoassa ei nimittäin ole kovin paljon sitruunaa. Sitäkin enemmän siinä on oliiviöljyä, joka pehmentää ihanasti myös sipulin maun. Mitään annoksen ainesosista ei kannata jättää pois, sillä kaikessa yksinkertaisuudessaan ne tukevat hyvin toisiaan. 

Postasin tämän reseptin jo blogin alkuaikoina, mutta se ei silloin saanut osakseen sitä huomiota, joka sille kuuluu. Toivonkin, että tämä kalaherkku saa nyt uusintakierroksellaan uusia ystäviä. 

Suolattua siikaa oliiviöljy-sitruunamarinadissa

600 g siikafileitä nahkoineen
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
1,5 dl mietoa (luomu)oliiviöljyä
yhden (luomu)sitruunan mehu
1 iso sipuli
1 ruukku tilliä

Pyyhi siikafileiden pinta kuivaksi talouspaperilla ja aseta ne sitten vuokaan. Ripottele päälle suola ja peitä vuoka kelmulla. Anna suolaantua jääkaapissa vuorokauden ajan.

Pyyhi suola fileiden pinnasta ja laikkaa ne sitten ohuehkoiksi viipaleiksi.

Valmista kastike. Silppua sipuli ja laita se kulhoon yhdessä oliiviöljyn, sitruunanmehun ja silputun tillin kanssa. Lisää kalat ja sekoita varovasti. Anna marinoitua vielä pari tuntia ennen tarjoilua.

Tarjoa esimerkiksi ruisleivän kera.





4 kommenttia:

Tiina - Fanni ja Kaneli kirjoitti...

Taas sain täältä joulupöytään huippu reseptin! :) Mullekin jouluna on tärkeintä kalat ja salaatit - kylmät ruuat päihittävät mennen tullen lämpimät! Todella herkullisen näköinen siika tämä. Kiitos ohjeesta!

Selina kirjoitti...

Kiitos, Tiina! Kiva kuulla, että aiot laittaa tätä jouluna. Olisin voinut lisätä jouluruokien suosikkilistaani myös pateet. Ja jonkinlaista salaattia on kyllä saatava joka päivä. :)

Jael kirjoitti...

Ihanan herkullinen kalaruoka:)

Selina kirjoitti...

Kiitos, Jael! Tämä muuten muistuttaa fiilikseltään aavistuksen Välimeren öljyssä marinoituja kaloja.