keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Tuhti linssipasta lämmittää


Tiesittekö, että marraskuun nimi juontaa juurensa kuolemaa merkitsevästä marras-sanasta? Marraskuussa maa makaa martaana ja odottaa jo tulevaa kevättä. Samalta tuntuu yhdestä sun toisesta ihmisestäkin tähän vuodenaikaan. Miten sitä jaksaisi taas taivaltaa kevään valoa kohti? Vähintäänkin tämä kuukausi on horroskuu. Ainakin minä vaivun pimeyden pakottamana jokavuotiseen puolihorrokseen ja alan himoita pastaa...

Edullinen, täyteläinen ja tuhti linssipasta on todellista talviruokaa. Se on täyttävää ja se myös lämmittää mukavasti. Meillä linssipasta maistuu koko perheelle. Linssejä syödessään tulee samalla nauttineeksi paljon hyväätekeviä ravintoaineita. Linssien ravintosisältö on nimittäin ideaalinen. Niissä on paljon proteiinia, vähän rasvaa ja runsaasti hyviä hiilihydraatteja ja kuituja. Onpa niillä edullinen vaikutus myös kolesteroliin.

Savustettu paprikajauhe on tämän ruokalajin olennainen ainesosa. Se tuo kasvisruokaan omanlaistaan ihanaa täyteläisyyttä. Jos savustettua paprikajauhetta ei kuitenkaan ole saatavilla, korvaa se tavallisella paprikajauheella. 

Linssipasta punaisista linsseistä

1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1,5 tl savustettua paprikajauhetta
1/2 tl (tai maun mukaan) chilirouhetta 
1 tlk (500g) paseerattua (luomu)tomaattia
1 tomaattitölkillinen vettä
1,5 rkl punaista balsamicoa
200 g punaisia linssejä
1,5 tl (harmaata) hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi 
keitettyä pennepastaa
parmesania

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne paksupohjaisessa kattilassa pehmeiksi oliiviöljyssä. Lisää savustettu paprikajauhe ja chilirouhe. Kuullota vielä hetki. Lisää paseerattu tomaatti, vesi, balsamico ja suola. Anna kiehahtaa. Lisää linssit ja anna hautua parikymmentä minuuttia. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile hyvin suolatussa vedessä keitetyn pennepastan ja vastaraastetun parmesanin kanssa.  


6 kommenttia:

Rokkipöllö kirjoitti...

Onpas mukavan vinksahtanut ohje, tällaista en kyllä itse tajuaisi kokeilla. Ja mitä enemmän tätä mielessään mutustelee, sitä enemmän tässä tuntuu olevan järkeä. Pakko testata! ja sama vika horroskuun kanssa täällä...

Selina kirjoitti...

Kokeile ihmeessä! Savustetun paprikajauheen ansiosta tässä muuten on suorastaan vähän chorizo-makkaramainen makuvivahde. :)

Paula kirjoitti...

Tämähän kuulostaa justiin minun tekemältäni, niin tutulta siis. Savupaprikajauhetta myöten. Paitsi, että olisin tempaissut tämän keittona.
Olen löytänyt ratkaisun tuohon marraskuun ongelmaan. Viime vuosina olen ollut niin työllistetty kesäisin (viljelyä, muutakin puutarhaa, keräilyä, ihan oikeaakin työtä välillä, puhumattakaan jälkikasvun aiheuttamasta työmäärän lisäyksestä) että syksyn ja talven tulo on ollut suorastaan ihanaa. Lepohetkeni alkaa :D

Sofia kirjoitti...

Ihanaa!!!
Tähän aikaan alan juuri kuvailemasi mukaan himoita pastaa (lue hiilareita). Mutta myös keittoja ja etenkin mausteisia linssikeittoja. En ole tullut ajatelleeksi yhdistää niitä kahta - linssejä ja pastaa. Kuullostaa täydellistäkin täydellisemmältä marraskuusafkalta!

Selina kirjoitti...

Paula, ehkä munkin pitäisi kokeilla yltiöpäistä vieljelemistä kesäisin, niin tämä vuodenaika tuntuisi levolta... :) Olen usein pohtinut, että mikäs tässä olisi ollessa myös kaamoksessa, jos saisi nukkua kun väsyttää, eikä tarvitsisi huolehtia velvollisuuksista (joita tiedän sullakin olevan ihan riittämiin myös nyt :) )...

Selina kirjoitti...

Hei Sofia, kiva kun tykkäät reseptistä! Mausteinen linssikeitto on myös ihanaa ja sitä tulee itsekin kokkailtua pastaa useammin. Linssit ja pasta toimivat kyllä hyvin yhdessä, vaikka niitä ei ehkä tosiaan tulisi ensimmäisenä mieleen yhdistää.