perjantai 28. syyskuuta 2012

Lehtikaalia, avokadoa ja MSC-merkittyä tonnikalaa


Lehtikaali on ikisuosikkini. Syönkin sitä sen sesonkiaikaan todella paljon. Käytän sitä raakana salaateissa ja kypsennettynä muun muassa wokeissa, keitoissa ja muhennennoksissa. 

Entinen kollegani järkyttyi taannoin, kun kerroin hänelle, että herkuttelen iltaisin usein kaalisalaatilla. Onhan se terveellistäkin, mutta ennen kaikkea se on hyvää. Erilaisin kastikkein ja lisukkein kaaleista saa vaikka minkälaisia herkkuja.  

Raaka lehtikaali kannattaa silputa melko pieneksi. Itse hieron kastikkeainekset ja suolan lehtiin aina käsin, jolloin maut imeytyvät hyvin, ja lehdet hieman pehmenevät.

Tähän salaattiin tuli lehtikaalin lisäksi avokadoa, kurkkua ja tonnikalaa. Kastikkeeksi riittää tuore sitruunamehu ja hyvä oliiviöljy. 

Olen iloinen, että kauppoihin on viimein ilmestynyt MSC-sertifioitua tonnikalaa. Nyt tätäkin merenherkkua tohtii toisinaan syödä. Merkintähän takaa sen, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Aiheesta voi lukea lisää täältä. MSC-sertifioitua tonnikalaa saa ainakin Ruohonjuuresta.

Lehtikaalia, avokadoa ja tonnikalaa (kahdelle)

4 lehtikaalin lehteä
1 avokado
1/2 kurkku
1 prk (MSC-merkittyä) tonnikalaa
1 (luomu)sitruunan mehu
hyvää oliiviöljyä
sormisuolaa

Pese kaalinlehdet hyvin. Irrota lehdet paksusta lehtiruodista. Silppua karkeaksi silpuksi. Purista lehtien päälle puolikkaan sitruunan mehu. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta sormisuolalla. Hiero lehtiä hetki käsin, jotta maut imeytyvät paremmin. Lisää joukkoon viipaloitu avokado ja kurkku sekä tonnikala. Lisää loppu sitruunamehu ainesten päälle. Lisää tässä vaiheessa myös vähän oliiviöljyä. 

Ei kommentteja: