Savukala kuuluu kesään monessa muodossa. Tänään söin sitä tahnana saaristolaileivän päällä.
Sanana tahna ei mielestäni kuitenkaan parhaiten kuvaa tätä sapuskaa, mutten ole keksinyt parempaakaan termiä. Moussea tämä ei ole. Sössöllä ja mössöllä taas on ikävä kaiku, eikä massaksikaan tituleeraaminen houkuttele. Lohitahna taitaa kyllä olla melko vakiintunut termi, mutta se ei kuulosta järin houkuttelevalta. Suomen kielestä puuttuu tämänkaltaisia seoksia kuvaava, makunystyröitä kutkuttava, sana. Ruotsalaiset pääsevät helpommalla: siellä tämän nimi on yksiselitteisesti laxröra.
Niin tai näin, tämä huonosti istuvaa nimeä kantava ruoka on maukasta ja helppotekoista. Lisäksi se taipuu vaikka mihin: leivän päälle, uuniperunan täytteeksi tai sellaisenaan perunoiden kanssa syötäväksi...
Savulohitahna
500-600 g lämminsavulohta
1 (puna)sipuli silputtuna
runsaasti silputtua tilliä
ripaus cayennepippuria
valkopippuria myllystä
2 dl kermaviiliä
1 tl dijon-sinappia
1/2 sitruunan mehu
Murenna lohi "repimällä" se käsin kulhoon. Sekoita muut ainekset keskenään ja yhdistä lohen joukkoon. Lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoile vaikkapa saaristolaisleivän kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti