maanantai 23. heinäkuuta 2012

Rullaa vietnamilainen kesärulla (jos toinenkin)
Jälleen yksi sateinen päivä... Vietnamilaisia kesärullia käärimällä virityin syksyisistä tunnelmista takaisin kesään, niin raikkaita ne ovat. Tutustuin näihin herkullisiin riisipaperikääröihin opiskeluaikojeni Pariisin matkoilla. Ne olivat makoisia ja edullisia ja siten myös vakiolounassapuskaani. Parhaat rullat syntyvät kuitenkin itse tekemällä, sillä silloin täytteet ovat takuulla tuoreita ja laadukkaita. Mutta ilman itsetehtyjä dippejä tämä ruoka ei ole sitä, mitä se voi olla - taivaallisen hyvää! Tämän kertaisen aterian kruunasivat kuitenkin japanilaisen ystävämme valmistamat iki-ihanat keramiikkalautaset. Niiltä syötynä rullat maituivat erityisen hyviltä.


Tällä kertaa käärin rullien sisään katkarapuja, vermiselliä, avokaadoa, kurkkua, rapeaa salaattia, siitakkeita sekä tuoretta minttua ja korianteria. Dipeiksi tein perinteistä mustapapudippiä ja tulista nuoc cham -kastiketta. Mustapapukastike on niin hyvää, että siihen tulee himo. Rullien loputtua dippailin siihen valkonauriin ja porkkanan viipaleita. Ah! 

Mielestäni tämä on mitä parhainta piknikruokaa, joka maistuu parhaalta kesällä. Rullia on kuitenkin kiva valmistaa myös kevättalvella, silloin kun valo lisääntyy, ja mieli virittyy jo kohti kevättä ja kesää.Vietnamilaiset kesäkääryleet

Ohuita riisipaperiarkkeja
katkarapuja
rapeaa salaattia
avokaadoa
kurkkua
siitakesieniä
vermiselliä eli riisinuudeleita
tuoretta minttua
tuoretta korianteria

Keitä vermiselli pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä. Esivalmistele kaikki kasvikset. Viipaloi ne sen pituisiksi, että ne mahtuvat kääröjen sisään.

Kasta yksi riisipaperiarkki kädenlämpöiseen veteen, kunnes se pehmenee. Aseta arkki tasaiselle alustalle. Lado arkin päälle katkarapuja, vihanneksia, yrttejä ja vermiselliä sen verran, että pystyt rullaamaan käärön kiinni. Täyte tulee sijoittaa leveyssuunnassa arkin keskelle, parin peukalonleveyden verran alareunasta. Käännä arkin alareuna täytteen päälle. Käännä sivulaidat täytteen päälle (vähän niin kun fajitaksia kääriessä). Kääri rullalle. Rullaa tällä tavoin niin monta kääröä kuin tahdot.


Mustapapudippi

2 rkl maapähkinäöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
5 rkl säilöttyjä, suolattuja mustapapuja (löytyy esim. Vii Voanista)
2 rkl kalakastiketta
1 tl riisiviinietikkaa
3 tl ruskeaa ruokosokeria
1 rkl maapähkinävoita
1 tl seesamiöljyä
6 rkl vettä

Laita kaikki ainekset korkealaitaiseen astiaan ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella

Nuoc cham -kastike

2 punaista chiliä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl ruokosokeria
3 rkl kalakastiketta
1/2 limen mehu

Laita kaikki ainekset korkealaitaiseen astiaan ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella


Ei kommentteja: