tiistai 10. heinäkuuta 2012

Jordanialaiset ma'amoul-pikkuleivät



Äitini ihastui taannoisella Jordanian matkallaan sikäläisiin ma’amoul-pikkuleipiin siinä määrin, että toi minulle tuliaisiksi puisen muotin, jolla pikkuleipien muotoileminen sujuu mallikkaasti, sekä tulkiltaan saamansa reseptin. Hän oli oikeassa arvellessaan, että pähkinöiden suurkuluttajana ihastuisin näihin pähkinä- ja taatelitäytteisiin leivonnaisiin. Ma’amoulit olivat minulle uusi tuttavuus ja ovat sitä ehkä monelle muullekin. Vähän intohimottoman ulkomuodon ei kannata antaa hämätä, leivonnaiset ovat nimittäin herkullisia. Ruusuvesi antaa niille oman ihastuttavan makunsa ja mehukas täyte on mielestäni erittäin hyvää. Näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, vaikka ei jordanialaista muottia omistaisikaan. Leipominen luonnistuu kyllä ilmankin. Tästä lähtien aion leipoa ma'amouleja myös joulupöytään, sillä niiden mausteinen makumaailma sopii erinomaisesti kylmään vuodenaikaan. Toisaalta ruusujen kukinta-aikaankin näitä sopii valmistaa. Siis juuri nyt! 







Ma’amoul-pikkuleivät

Taikina

4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mannaryynejä
hyppysellinen jauhettua kardemummaa
175 g voita
2 rkl ruusuvettä
2 rkl vettä

Täyte

Reilu 100 g pähkinöitä (esim. pekaaninpähkinöitä tai saksanpähkinöitä)
150 g kivettömiä (mahdollisimman mehukkaita) taateleita
hyppysellinen kanelia

Lisäksi

Runsaasti tomusokeria, leivosten pinnalle siroteltavaksi

Laita taatelit likoamaan huoneen lämpöiseen veteen. Valmista taikina: siivilöi jauhot kulhoon. Lisää mannaryynit ja mausteet. Sekoita. Lisää voi ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää ruusuvesi ja sen verran vettä, että taikinasta tulee pehmeä ja tasainen, ”muovailtava” massa. Anna taikinan levähtää liinan alla parikymmentä minuuttia.

Valmista sillä aikaa täyte: silppua pähkinät sekä liotetut taatelit, joista ylimääräinen vesi on puristettu pois. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään kulhossa.

Aloita leivonnaisten muotoileminen. Ota nokare taikinaa ja muotoile se pyöreäksi levyksi. Paina levy ma’amoul-muottiin. Lisää täyte kuoppaan ja taita reunat kuopan päälle. (TAI muotoile taikinasta käsin pieni kuppi ja toimi muuten samoin). Kopsauta leivos muotista uunipellille. Valmista samalla tavalla lopputaikina.

Paista 160-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pikkuleivät saavat aavistuksen väriä. Älä kuitenkaan paista niitä sen kauempaa, sillä silloin ne kuivivat (näin kävi ensimmäiselle pellilliselleni!) Anna jäähtyä ja sirottele pinnalle runsaasti tomusokeria.


Ei kommentteja: