maanantai 20. maaliskuuta 2017

Paahdettua bataattia & fenkolisalaattia (GF, V)


Viime viikkoina olen kaahottanut pää kolmantena jalkana töiden ja pikkulapsiarjen tiimellyksessä. Päiviini on mahtunut roppakaupalla innostavia ja ilahduttavia asioita. Vastentahtoisesti olen kuitenkin joutunut myöntämään sen tosiasian, että vaikka kaikki asiat ovat olleet sellaisia, jotka tuovat minulle iloa, liian tiivis tahti ei ole minullekaan hyväksi. 

Kiireen keskellä hyvän ravinnon merkitys korostuu entisestään. Hyvällä ravinnolla tarkoitan sekä herkullista että terveellistä ruokaa. Parhaimmillaan ruoka on juuri sellaista - hyvän makuista ja  luonnostaan kehoa ravitsevaa. 

Yksinkertaiset, raikkaat ja nopeasti valmistuvat ruoat ovat minun juttuni. Makuhermoja kutkuttavan sapuskan valmistamiseen ei todellakaan tarvitse käyttää paljoa aikaa. Viime aikoina olen useampaan otteeseen paahtanut uunissa nopeasti kypsyviä bataattilohkoja, jotka maustan fenkolinsiemenillä ja kirvelillä. Lämpimien bataattikuutioiden päälle valmistan sitten pikaisen salaatin, johon tulee fenkolia, viinisuolaheinää, babypinaattia ja vesikrassia. Salaatti näyttää bataattien päällä kauniilta ja tietysti se myös raikastaa koko sapuskan. Tykkään itse syödä tätä linssi- tai kvinoapihvien kera, mutta kukin voi muokata ateriasta mieleisensä lisäämällä rinnalle vaikka tofua, lampaanmaitofetaa, kalaa tai kanaa. Niin hyvää, niin simppeliä!


Fenkolin siemenillä maustettua bataattia & vihreää fenkolisalaattia (neljälle-kuudelle)

Paahdetut bataatit 

2 bataattia
2 tl fenkolinsiemeniä
1 rkl kuivattua kirveliä
(1 rkl kuivattua nokkosta)
3 rkl oliiviöljyä
(harmaata)merisuolaa

Fenkolisalaatti

2 fenkolia
2 rkl extra virgine -oliiviöljyä
(harmaata merisuolaa)

Lisäksi

babypinaattia
viinisuolaheinää
vesikrassia

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Pese bataatit huolella juuriharjalla (bataatteja ei kuorita). Lohko bataatit suurehkoiksi kuutioiksi. Mausta bataatit oliiviöljyllä, fenkolinsiemenillä, kirvelillä, merisuolalla ja halutessasi myös kuivatulla nokkosella. Kääntele bataatteja käsin, jotta mausteet ja öljy levittyvät tasaisesti. Paahda bataatteja uunissa n. 25 minuuttia.

Valmista fenkolisalaatti bataattien paahtuessa. Halkaise fenkolit pystysuunnassa kahtia. Pese ne huolellisesti. Viipaloi fenkolit hyvin ohueksi mielellään vihannesmandoliinilla. Laita fenkolisuikaleet kulhoon. Mausta öljyllä ja merisuolalla. Sekoita käsin, jotta öljy ja suola imeytyvät kunnolla fenkoleihin. 

Ota kypsät bataatit uunista. Levitä fenkolisalaatti bataattien päälle. Viimeistele tuoreella babypinaatilla, viinisuolaheinällä ja vesikrassilla.

4 kommenttia:

Aino kirjoitti...

Ah, tällaiset raikkaat ja yksinkertaiset arkiruuat on ihan parhaita! Uunibataatti on mun nälkäkiukun vakiopelastaja, pitää ensi kerralla freesata sitä vähän salaatilla. Ps. Mistä saa kuivattua nokkosta? Kiinnostaa!!

Hanna / Hannan soppa kirjoitti...

Ai että miten ihanalta näyttää ja kuulostaa! Laitan mun "sitten kun kirja on valmis"-kokkauslistalle :D

Selina kirjoitti...

Aino, monikäyttöinen bataatti on tosiaan aikamoinen arkikokkailun kuningas. Kuivattu nokkonen on myös ihanaa ja todella monikäyttöistä, kannattaa tutustua! Sitä löytyy esimerkiksi CocoVilta ja Foodinilta. Olen ostanut sitä Ruohonjuuresta, mutta sitä löytyy nykyään myös monista tavallisistakin ruokakaupoista. :)

Selina kirjoitti...

Hanna, oi kirja! Kuvaa hyvin tätä viimeiaikaista arkihulinaani, että multa on mennyt sun kirjaprojekti ihan ohi. Milloin se valmistuu? Luen sun kirjan heti! <3