tiistai 1. marraskuuta 2016

Syystuulia - paahdettua omenaa & punajuurta, tattaria & ituja (GF)

Pinaatti-omenasalaatti, salaatti paahdetusta punajuuresta, punajuurisalaatti, idut salaatissa

Marraskuu on mielestäni vuoden vaativin kuukausi - kaamos kurittaa ja lämpöiseen joulutunnelmaan on vielä matkaa. Myös tällä kertaa marraskuu valkeni harmaatakin harmaampana. Parasta olisi vain vetää villasukat jalkaan ja hidastaa tahtia. Koska se ei kuitenkaan ole ainakaan itselleni mahdollista, on lisäenergiaa haettava muilla konsteilla. Kellarista kaivetun kirkasvalon kajo helpottaa vähän ja myös värikäs, maistuva ja hyvää tekevä ruoka piristää kummasti ankeimpinakin päivinä. Myös positiivinen mieli ja pienistäkin asioista iloitseminen antaa lisävoimia, olipa kaamos tai ei.

Tälläkin hetkellä itselläni on monta syytä olla onnellinen, flunssaa kotona potevan lapsen kanssa on esimerkiksi kiva käpertyä peiton alle lueskelemaan keskellä päivää ja ystävä, joka tiesi minun valvoneen viime yönä, päätti yllättäen tuoda minulle ohikulkumatkalla suklaata. Tänään myös Dilliä ja piparjuurta liittyy Suomen Blogimedian hienoon joukkoon. Lukijan näkökulmasta mikään ei blogissani muutu, mutta itselleni on ilo päästä osaksi blogiyhteisöä. Lisäkseni Suomen Blogimediaan siirtyy marraskuun alussa viisi muuta ruokabloggaajaa: Suvi sur le vif, Kamera ja kauha, Mama Gastro, Haarukkavatkain ja Ku ite tekee. Ennestään blogikollektiivistä löytyy kolme hienoa ruokablogia, Suolaa & hunajaa, Jotain maukasta sekä Syötävän hyvä. Ruokablogien lisäksi Suomen Blogimediassa on tietysti aimo joukko muitakin huippublogeja - tunnen todella olevani hyvässä seurassa!

Tämä värikäs, tattarista, iduista, omenasta ja punajuuresta valmistettu syyssalaatti koristi tänään lounaspöytäämme ja se maistui hyvin myös pikkupotilaalle. Samalla osallistun tällä reseptillä Silmusalaatin ja Foodinin haasteeseen. Siihen tarttuminen tuntui luontevalta, koska käytän molemman valmistajan laadukkaita ja maukkaita tuotteita lähes päivittäin. Tämänkin salaatin reseptin kehitin niistä aineksista, mitä kaapista löytyi. 


tsatsiki, omenasalaatti, itusalaatti, paahdettu punajuurisalaatti

Syyssalaatti - paahdettua omenaa & punajuurta, tattaria & ituja
(neljälle)

3 isoa punajuurta
3 suurta, kotimaista (luomu)omenaa
oliiviöljyä
1 tl fenkolinsiemeniä
1/2 tl korianterinsiemeniä
4 kourallista babypinaattia
extra virgine -oliiviöljyä
1/2 (luomu)sitruunan mehu
hienoa merisuolaa

Tzaziki

1 kurkku
2 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi
hienoa merisuolaa
loraus extra virgine -oliiviöljyä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko punajuuret. Pirkottele punajuurien päälle öljyä. mausta punajuuret suolalla, fenkolinsiemenillä ja korianterinsiemenillä. Kierittele punajuuria (käsin), jotta mausteet levittyvät tasaisesti. Paahda punajuuria uunissa n. 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä mutta yhä napakoita. Lohko omenat (siemenkota poistettuna). Paahda omenanlohkoja uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Anna punajuurien ja omenoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ennen salaatin kokoamista.

Keitä tattari punajuurien ja omenoiden kypsyessä. Pane tattari pannulle ja paahda sitä, kunnes se alkaa tuoksua. Tämä vie noin 4 minuuttia. Pane paahdettu tattari kattilaan. Lisää 0,5 dl vettä kuumenna kiehuvaksi. Anna tattarin kypsyä kannen alla hiljalleen poristen n. 10 minuuttia, tai kunnes tattari on juuri ja juuri kypsää. Huuhtele tattari kylmällä vedellä. Valuta hyvin.

Valmista tzaziki. Raasta kurkku ja valkosipulinkynsi. Purista kurkusta ylimääräinen neste pois. Sekoita kaikki tsazikin ainekset kulhossa. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

Kokoa salaatti laakealle vadille. Lado vadille kerroksittain tattaria, punajuuria, omenaa ja babypinaattia. Viimeistele salaatti Rapean rouskuvalla Silmusalaatilla ja laadukkaalla oliiviöljyllä sekä sitruunanmehulla. Tarjoa salaatin lisänä tzazikia.


2 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Herkullisen näköinen salaatti!

Selina kirjoitti...

Kiitos, Minna! Tässä oli kyllä kivat maut, pitäisi muistaa käyttää paahdettua omenaa salaateissa useammin. :)