sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Surauttaen sileäksi - mausteinen linssikeitto (GF, V)



En ollut tajunnutkaan miten paljon käytän ruoanlaitossa sauvasekoitinta, ennen kuin omani hajosi. Koska unohdin toistuvasti ostaa uuden, käsi tapasi laatikosta tyhjää tämän tästä. Kyllä blenderilläkin pärjäsi, mutta varsinkin kiireessä tai pieniä määriä työstäessäni tartun mieluummin sauvasekoittimeen. Joskus annan sauvasekoittimen hoitaa homman myös laiskuuttani, sillä toisinaan blenderin putsaaminen tuntuu rasittavalta.

Vailla sauvasekoitinta keittiöelämäni oli siis tavanomaista vaivalloisempaa. Niinpä KitchenTimen  paketti Braunin sauvaseoittimineen tuli enemmän kuin tarpeeseen - kiitos siitä! Ensitöikseni surautin uuden uutukaisella sauvasekoittimellani punaisista linsseistä silkkisen sileän sopan.


Syksyllä ja talvella syön kotitoimistopäivinäni usein lounaaksi erilaisia linssikeittoja. Lehtikaalilla silattu intialainen linssikeittoni on yksi blogin kaikkien aikojen suosituimmista resepteistä ja se on myös yksi vuosikausia mukanani kulkeneista resepteistä. Tätä punaisista linsseistä valmistettua soppaa valmistan myös toistuvasti. Punaiset linssit kypsyvät 10:ssä minuutissa, joten tämä on suoranaista arjen pikaruokaa, olipa sitten kyseessä lounas tai päivällinen. Lapsille keitän keiton kylkeen usein riisiä (punaista riisiä, jos aikaa vain on). Vegaaninen versio syntyy, kun käyttää paistamisessa kookosöljyä tai jotain muuta kasviöljyä gheen sijaan.

Punainen linssikietto

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1/2 tl korianterin siemeniä
1 tl kuivattua inkivääriä (jauheena)
ripaus cayennepippuria
kookosöljyä tai gheetä
1 tlk (luomu) tomaattimurskaa
7 dl vettä
4 dl punaisia linssejä
1 tlk kookosmaitoa
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
1 limen mehu

Lisäksi

Sambal Oelekia
kurpitsansiemeniä (paahdettuna)

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Sulata kookosöljy tai ghee kattilassa. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua hetki miedolla lämmöllä. Lisää mausteet ja jatka kypsentämistä vielä hetki. Lisää vesi ja tomaattimurska. Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan. Anna porista miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Jos kattilassa tuntuu olevan liikaa nestettä, ota sitä mukillinen sivuun. Älä heitä nestettä pois, koska saatat tarvita sitä myöhemmin. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää tarvittaessa nestettä. Nosta keitto takaisin liedelle. Kuumenna ja mausta suolalla ja mustapippurilla sekä limenmehulla.

Paahda kurpitsansiemenet pannulla keiton kypsyessä. Tarjoile keitto paahdettujen kurpitsansiementen ja sambal oelek -chilitahnan kanssa.





Itselläni oli uudelle sauvasekoittimelle muutama vaatimus. Ruoan kanssa kosketuksissa olevan pään tuli olla ehdottomasti terästä ja sekoittimen mukana tuli tulla (se tavanomainen) sylinterin mallinen astia, jossa esimerkiksi pikamajoneesin valmistaminen sujuu hujauksessa. Lisäksi toivoin säädettävää nopeutta ja erillistä leikkuriosaa, jolla esimerkiksi pienten pähkinämäärien hienontaminen hoituu helposti.


Lisäbonuksena KitchenTimelta saamassani sekoittimessa on myös turvalukko, jonka ansiosta sekoitin lukittuu kun sitä ei käytä. En ollut osannut kaivata tätä toimintoa, mutta nyt, kun lapset ovat alkaneet osallistua entistä enemmän keittiöpuuhiin, se on kieltäättä varsin hyödyllinen turvaominaisuus. Koululainenkin voin nyt entistä vapaammin surautella itselleen välipalasmoothieita ja auttaa vaikkapa tämän sopan soseuttamisessa.



Yhteistyössä



2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihanan värinen keitto,rakastan linssikeittoja. Ja tuo sauvasekoitin vaikuttaa tosi hyvältä.Itselläni on Bamix,mutta jostain syystä haaveilen myös Braunin Multiquick 7-sauvasekoitin setistä,jota kävin viimeksi tänään ihailemassa;D

Selina kirjoitti...

Linssikietot ja sauvasekoitinunelmat ovat just hyviä! ;)