sunnuntai 28. elokuuta 2016

Syystuulia - mausteinen myskikurpitsakeitto, kikherneitä, fetaa & zaataria (GF)


Syyskuun kynnyksellä on myönnettävä, että ilmassa tuntuu jo syksynviri. Tämä heijastuu pukeutumisen ja mielentilan ohella tietysti myös keittiön puolelle. Yhtäkkiä huomaan kaipaavani lautaselleni lämmittäviä keittoja ja kesäruokia tuhdimpaa purtavaa.

Kotimainen kurpitsasesonki on alkamaisillaan ja syksyn mittaan meillä kokataan erilaisista kurpitsoista monenmoisia sapuskoita.

Sabrina Ghayourin Persiana-keittokirjan mausteinen myskikurpitsakeitto lämmittää ihanasti koleinakin syyspäivinä, joihin on toivoakseni vielä pitkä matka.

Oheinen resepti noudattelee pitkälti alkuperäistä ohjetta, joskin jätin perunan ja kesäkurpitsan kokonaan pois ja korvasin chilitahnan tuoreella chilillä. Lisäksi jätin kaikki kikherneet kokonaisiksi. Kirjan ohjeessa oli lisukkeena zaatarin sijaan rapeaksi paistettua sipulia yrttiöljyä, jotka sopivat tähän ruokaan myös ihanasti. Tällä kertaa itselläni ei kuitenkaan ollut kaapissa tuoreita yrttejä, joten kotitekoinen zaatar-mausteseos sai ajaa asemansa. 

Mausteinen kasviskeitto (neljälle)

oliiviöljyä
n. 900 g kuorittua myskikurpitsaa siemenet poistettuna ja kuutioituna
2 isoa sipulia silputtuna 
3 isoa valkosipulinkynttä viipaloituina
3 purjoa pestyinä ja suikaloituna (ilman kantoja)
5 kypsää tomaattia isoiksi paloiksi lohkottuna
1 chili silputtuna, siemenet poistettuna (tai maun mukaan)
4 tl jauhettua juustokuminaa
reilu 1 tl kanelia
2 tl savupaprikajauhetta
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
vettä

1-2 tölkkiä kikherneitä
150 g lampaan- tai vuohenmaitofetaa

Zaatar
1/2 dl sumakkia
1/2 dl paahdettuja seesaminsiemeniä
1/2 dl tuoretta timjamia hienoksi silputtuna
2 rkl hienoa merisuolaa

Valmista ensin zaatar sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

Valmista keitto.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää joukkoon kurpitsanpalat, sipulisilppu, valkoispulit ja purjosuikaleet. Kuullota kasviksia muutama minuutti, kunnes ne ovat pehmenneet.

Lisää joukkoon tomaatit ja mausteet. Sekoita hyvin. Lisää kattilaan sen verran kiehuvaa vettä, että kasvikset peittyvät kokonaan. Mausta reippaasti merisuolalla ja mustapippurilla. Hauduta miedolla lämmöllä n. 30 minuuttia.

Tarkista kurpitsan kypsyys veitsellä. Jos kurpitsa on kypsää, soseuta seos monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella samettiseksi. Lisää tarvittaessa vettä, suolaa tai mustapippuria. Kaada keitto takaisin kattilaan. Nosta kattila liedelle ja hauduta keittoa vielä 20 minuuttia. 

Paista kikherneet öljyssä rapeiksi (arkena olen oikaissut ja laittanut ne keiton sekaan sellaisenaan),

Kaada keitto kulhoihin. Lisää kikherneet ja murustele päälle fetajuustoa. Viimeistele zaatarilla.






5 kommenttia:

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Persiana on kyllä hieno kirja! Aika monta ruokaa siitä on tullut tehtyä ja hyvin on maistunut :)

Selina kirjoitti...

Samaa mieltä, kerrassaan inspiroiva opus! :)

Terhi Kananpoikien Bistro kirjoitti...

Oi, mikä ihana kurpitsakeitto ja rapeaksi paistetut kikherneet kruunaavat keiton! :-)

Selina kirjoitti...

Onpa kummallista, etten saa ilmoitusta kommenteista, siksi siis näin viivästynyt vastaus, Terhi! Rapsakat kikherneet ovat tosiaan tämän keiton kruunu ja aika kiva lisuke moneen muuhunkin sapuskaan. :)

Unknown kirjoitti...

Moi, vasta rupesin tätä tekemään. Toi Zaatarin suolamäärä tuntuu hurjalta. Onko se todella 2 rkl eikä 2 tl?