maanantai 15. elokuuta 2016

Caesarsalaatti mustakaalista & avokadoa

Caesarsalaatti, caesarsalaatti mustakaalista, mustakaalisalaatti, lehtikaalicaesar, gluteeniton caesarsalaatti
Tykkään caesarsalaatista, varsinkin erilaisista kaaleista valmistettuna. Yksi tämän hetken lounassuosikeistani on Cargon lehtikaalista valmistettu caesarsalaatti, jossa on rutkasti avokadoa ja päällä murusteltua siemennäkkäriä (minä kun en niitä ihania krutonkeja voi syödä).

Lehtikaalientusiastina kokkaan itsekin caesaria usein lehtikaalista. Lehtikaalin lisäksi suosin mustakaalia, josta syntyy niin ikään herkullinen salaatti. Tämä mustakaalista valmistettu versio on Cargon innoittama, joskin annoksen rapeuttajana toimivat siemennäkkärin sijaan saksanpähkinät.

Kaltaisiani kaalien ystäviä saattavat kiinnostaa myös aiemmin postaamani caesarversiot. Grillatun varhaisakaalicaesarin ohjeen löydät täältä. Raa’asta parsakaalistä pyöräytetyn salaatin resepti löytyy puoletsaan täältä.    

Caesarsalaatti mustakaalista & avokadoa (kahdelle)

5 suurta mustakaalin lehteä
1 avokado
runsaasti vastaraastettua parmesaania tai parmesaanilastuja
saksanpähkinöitä tai leipäkrutonkeja
caesarkastiketta oman maun mukaan, ohje alla.


Pese ja kuivaa mustakaalinlehdet. Poista keskiruodit ja revi kaalinlehdet suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita kaalinlehdet suureen kulhoon. Lisää joukkoon caesarkastiketta (ohje alla) ja sekoita kastike salaatin joukkoon käsin. Halkaise avokado. Koverra hedelmälihat kuoresta.  Viipaloi avokado. Asettele mustakaalisalaatti lautasille. Nostele avokadot salaattipedin päälle. Viimeistele raastetulla parmesanilla ja saksanpähkinöillä tai leipäkrutongeilla. 

Caesarkastike

majoneesiin:

1 kananmuna (valkuainen + keltuainen)
1 dl neutraalin makuista öljyä
1,5 dl extra virgine -oliiviöljyä
2 tl dijon-sinappia
2 rkl (luomu)sitruunanmehua

lisäksi:

4 öljyyn säilöttyä sardellifilettä tai runsas 1 rkl kapriksia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
n. 1 dl vastaraastettua parmesania
(pari tippaa Worcestershire-katiketta)
mustapippuria myllystä ja hienoa merisuolaa maun mukaan

Mittaa kananmuna, sitruunanmehu öljyt ja sinappi suorareunaiseen, korkeaan ja kapeahkoon astiaan (astian reunat eivät saa levetä ylöspäin). Kaikkien ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Aseta sauvasekoitin astian pohjaa vasten ja aja täydellä teholla, nostaen sauvasekoitinta samalla ylöspäin. Pyöräytä pari kertaa sauvasekoittimella. Majoneesin muodostuttua lisää joukkoon hienoksi silputut sardellit ja raastettu valkosipuli. Pyöräytä vielä sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani. Mausta Worcestershire-kastikkeella, pippurilla ja tarvittaessa suolalla.




6 kommenttia:

Mari - Kivistössä kirjoitti...

Oi, kuulostaa herkulta! Kunhan mustakaalisato vielä kaalikoin jäljiltä vähän tuuhenee, laitan tämän kyllä tulille.

Selina kirjoitti...

Ollapa oma mustakaalimaa! Jos teillä on lehtikaalia, niin tämä on erinomaista myös siitä valmistettuna. Onko sulla muuten mitään ässää hihassa kaalikoita vastaan? Äitini kaalisato hupeni maalla nimittäin jälleen lähes tykkänään parempiin suihin...

Mari - Kivistössä kirjoitti...

Tämä vuosi oli ihan hullu kaalikoivuosi. Meillä oli hyvät harsotukset ihan keväästä saakka, kaalit kelpaavat niin monille ötököille, että harsotus on joka tapauksessa tarpeen. Harsoista huolimatta koit pääsivät kaaleihin käsiksi.

Selvittiin kuitenkin sillä, että kerran viikossa avattiin harsot, ravisteltiin kaaleista lentävät ja nypittiin käsin toukat ja koteloituneet pois. Heinäkuun puolessa välissä koit alkoivat vähetä ja otettiin harsot kokonaan pois. Kaikki kaalit olivat osin syötyjä, mutta nyppimisen ansiosta menetettiin lopullisesti ainoastaan kukkakaalit ja nähtävästi osa nauriista (ne ilkiöt syövät ensin lehtiä ja tunkeutuvat sitten nauriiseen).

Hanna kirjoitti...

Oi ihana resepti! Mä kasvatin nyt ekaa kertaa lehti- ja mustakaalia. Koita oli ja osa kaaleista on syöty, mutta satoa on kyllä yllinkyllin silti :) Tämä siis testaukseen!

Selina kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, Mari! Meillä on maalla se ongelma, ettei kukaan ole siellä jatkuvasti. Helsingin keskustassa kaaleja näkyy kukkapenkkien istutuksissa - tuntuu suorastaan siltä, että Helsingin keskustassa musta- ja lehtikaalin kasvattaminen on maaseutua vaivattomampaa. :)

Selina kirjoitti...

Hanna, minäkin haluan kaalimaan! Musta- ja lehtikaalista saa aikaan vaikka mitä ihanaa. Kyllähän niitä saa nykyään aika hyvin kaupoista, mutta olisi se ihan toista hakea ne omalta pihalta. :)