tiistai 26. huhtikuuta 2016

Vielä ehtii vapuksi – sitruunainen ginger beer


Kuohuvaisen lisäksi ajattelin skoolata tulevana vappuna myös kotitekoisella ginger beerilla eli inkiväärioluella. En ole limujen ystävä, mutta raikasta ginger beeria tulee siemailtua varsinkin kesäisin. Juomaa on helppo valmistaa myös itse, eikä sen valmistuminenkaan vie montaa päivää.

Soppa 365:stäbongaamani reseptin mukainen juoma valmistuu kolmessa päivässä. Ja koska vappuaattoon on vielä neljä ja -päivään peräti viisi yötä, ehtii tämä vielä mainosti tekeytyä myös ensi viikonlopun kemuihin.

Sitruunainen ginger beer

Ainekset

1 (luomu)sitruunan kuori
1 1/2–2 1/2 rkl raastettua inkivääriä (itse annostelen runsaalla kädellä)
1 1/2 dl sitruunan mehua (2–3 sitruunaa)
2 1/2 dl sokeria
3 rusinaa
2 1/2 l vettä
10 g tuorehiivaa tai 5 g kuivahiivaa

Valmistusohje

1. Raasta sitruunankuori isoon kulhoon tai kattilaan. Kuori inkivääri ja raasta sitä maun mukaan joukkoon. Lisää sitruunoiden mehu, sokeri ja rusinat. Lisää 1 l kädenlämpöistä vettä ja sekoita, niin että sokeri alkaa sulaa. Lisää hiiva ja loppu vesi.

2.  Peitä astia tuorekelmulla ja jätä lämpimään paikkaan 4–6 tunniksi. Sekoita pari kertaa käymisen aikana.

3.  Kun rusinat ja sakka ovat nousseet pintaan, ginger beer on valmista siivilöitäväksi. Kaada juoma tiheän siivilän ja suppilon läpi puhtaisiin pulloihin. Jos et omista suppiloa, kaada juoma ensin kannuun, jossa on nokka. Täytä pullot niin, että nesteen ja korkin väliin jää ainakin 7 cm tilaa.

4.  Lisää jokaiseen pulloon yksi siivilöity rusina. Voit seurata hiilihapon muodostumista rusinoista: kun ne nousevat pintaan, juomassa on tarpeeksi happoja. Kierrä korkit tiukalle ja jätä huoneenlämpöön yöksi.

5.  Aamulla ruuvaa korkkeja auki, jotta ylimääräinen hiilihappo pääsee ulos. Siirrä pullot jääkaappiin. Inkiväärioluen maku tasaantuu ja hapokkuus korostuu kypsyessä. Juoma on parhaimmillaan muutaman päivän ikäisenä. Avaa pullo varoen, sillä juoma saattaa kuohua.

Ei kommentteja: