sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Halstratut silakat / muikutPari viikkoa sitten kalatiskillä meni jälleen sormi suuhun. Espanjalaisen marketin yltäkylläinen tarjonnan äärellä en ollut lainkaan varma siitä, minkä kalan syöminen olisi eettistä ja minkä ei. Merikrotin, kissa- ja miekkakalan sekä monen tonnikalalajin uhanalaisuus on helppo muistaa, mutta miten olikaan sardiinien laita? Oliko Välimerestä vai Keski-Atlantilta pyydetty kala parempi valinta? 

WWF:n kalaoppaasta selvisi, ettei Välimerestä pyydettyjä sardiineja tulisi heikon kantansa vuoksi syödä lainkaan ja myös Keski-Atlantin sardiineja tulisi syödä harkiten. Sapettaa, että uhanalaisia kaloja on ylipäätään myynnissä! Jos tämä meno jatkuu, aikuiseksi kasvettuaan lapseni elävät maailmassa, jonka merissä ei ole edes näin monipuolisesti jäljellä kalaa, äyriäisiä ja nilviäisiä ja myös värikkäät koralliriutat on tuhottu. Ajatus on pelottava. 

Olen itsekin joskus tullut ostaneeksi jotakin mitä ei olisi pitänyt - ei ole helppoa olla valveutunut kuluttaja. Yritän kuitenkin ostaa vain kestävästi pyydettyä kalaa (MSC merkintä takaa sen esimerkiksi purkkitonnikalassa). Tuntuisi hirveältä sanoa omille lapsilleni tai mahdollisille tuleville lapsenlapsilleni, että tiesin millä tolalla merten kalakannat ovat, mutta söin sukupuuton partaalle ajettuja (ja sittemmin sukupuuttoon syötyjä) kalalajeja siitä huolimatta.

Onneksi meillä on kotoinen silakkamme, sardiinin sukulainen, jota Itämeressä piisaa mielin määrin. Myös muikkukantamme voivat mainuosti. Grillissä tai nuotiolla halstratut silakat tai muikut ovat kesäherkku parhaimmillaan niin makunsa kuin eettisyytensä vuoksi. Käyköön kesällä tiemme muikku- ja silakka-apajille!   

Halstratut silakat tai muikut (neljälle-kuudelle)

1,5 kg kokonaisia perattuja silakoita tai muikkuja päineen
reilu 1 tl hienoa merisuolaa
rypsi- tai oliiviöljyä

Lisäksi sitruunanlohkoja

Tarvitset myös halsterin

Voitele kalojen pinta rypsi- tai oliiviöljyllä. Ripottele kalojen pinnalle ja vatsan sisälle suolaa. Voitele myös halsteri ruokaöljyllä. Laita kalat halsteriin tai halstereihin. Grillaa kaloja kuumalla hiilloksella pari minuuttia per puoli tai kunnes liha irtoaa selkäruodosta helposti. Joudut mahdollisesti grillaamaan kaloja useammassa erässä.

Anna jokaisen ruokailijan puristaa kalojensa päälle sitruunanmehua. 

P.S. Kuvassa Atlantilta pyydettyjä sardiineja, joita ei Suomesta taida saadakaan.

Ei kommentteja: