keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Juhlien jälkeen - italialainen valkopapukeitto & gremolata


Arki alkoi. Mitäpä siihen lisäämään, kyllä te tiedätte mitä se tarkoittaa. Koko perheellä tuntuu olevan autuaan pitkän joululoman jälkeen käynnistymisvaikeuksia. Vuorokausirytmi on mitä sattuu ja tuntuu kummalliselta luopua yöpuvusta heti aamutuimaan. Olo on kuitenkin onnellinen, kiitollinen ja täyttynyt.  Olen täyttynyt kaikista niistä ihanan rauhallisista hetkistä, joita olen saanut viettää perheen ja ystävien kanssa. Samalla olen myös kirjaimellisesti täyttynyt toinen toistaan herkullisemmista juhlaruoista, joita olen saanut nauttia päivästä toiseen.

Vatsani olotilaan kaipasin jo muutosta, vaikka loman soisinkin jatkuvan. Oli siis aika pistää kirkaslieminen kasviskeitto tulille. Kevyt keitto maittoi erinomaisesti myös miehelle, jossa se ei aluksi herättänyt intohimoja (tämän sopan, minestronen ja ribollitan kanssa on jostain syystä joka kerta sama juttu...). Kasvikset, valkoviini ja fenkolinsiemenet maustavat liemen todella makoisaksi ja sitruunankuorella sekä valkosipulilla maustettu persiljagremolata viimeistelee makumaailman. Lopputuloksena on kevyt, mutta ei suinkaan tylsä keitto.

Ruoan jälkeen olo oli mukavasti täysi, mutta kuitenkin kevyt. Soppa siis teki tehtävänsä.

Italialainen valkopapukeitto & gremolata

Keitto 

1 pienehkö purjo
4 porkkanaa
4 varsisellerin vartta
5 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2,5 l vettä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
10 valkopippuria
3 tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä
2 rosmariininoksaa
2 persiljanvartta
150 g vihreitä papuja
4 kiinteää perunaa
1 purkki isoja valkoisia papuja

Gremolata

1,5 dl hienoksi silputtua lehtipersiljaa
1,5 luomusitruunan raastettu kuori
1 hienoksi silputtu valkosipulinkynsi

Silppua purjo ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi porkkanat. Suikaloi varsisellerin varret. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää purjo ja valkosipuli. Kuullota hetki ja lisää porkkanat sekä varsisellerin varret. Jatka kuullottamista, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää fenkolinsiemenet ja yrtit. Pyöräyttele kasviksia vielä hetki. Lisää sitten vesi ja viini sekä suola ja pippurit. Kuumenna kiehuvaksi. Anna liemen hautua miedolla lämmöllä vähintään tunti. Kun liemi on valmis. Lisää joukkoon kuoritut, ohuiksi kiekoiksi leikatut perunat sekä vihreät ja valkoiset pavut. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.

Liemen voi hyvin tehdä valmiiksi myös edellisenä päivänä.

Valmista perunoiden kypsyessä gremolata sekoittamalla kaikki ainekset keskenään kulhossa.

Tarjoile keitto gremolatan ja ehkä myös hyvän maalaisleivän kanssa.

2 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Ihan mukavalta arkeenpaluulta kuulostaa! Voin hyvin kuvitella,miten tuo sitruunankuori antaa sen lopullisen säväyksen keitolle.

Selina kirjoitti...

Kyllä kai tämä arki tästä vähitellen alkaa taas rullata. Ja onneksi huomenna alkaa taas viikonloppu. :) soppa oli kyllä hyvää ilman gremolataakin, mutta juuri tuon viimesilauksen se sitruunankuorineen antaa.