torstai 12. kesäkuuta 2014

Voi juku nokkoslättyjä!


Ai miten hyviä voissa paistetut nokkoslätyt ovatkaan! Tässäpä taas yksi kesäsesonkiin erottamattomasti kuuluva ruoka.

Nokkonen on mitä herkullisin ja monikäyttöisin villivihannes. Sillä voi korvata pinaatin lähes resptissä kuin reseptissä. Nokkoslätyt ovat mielestäni vielä pinaattilattujakin parempia. Onpa nokkonen myös suoranaista superruokaa, täynnä hyödyllisiä ravintoaineita, kuten C-, A-, B-, ja K-vitamiineja, piitä, rautaa ja kuitua.

Tämä villivihannes on parhaimmillaan keväällä, mutta pienten nokkosten lehtiä voi hyvin käyttää läpi kesän. Nuoret versot käytetään kokonaisina, mutta vanhemmista kasveista käytetään ainoastaan lehdet. 

Nokkonen rehottaa lähes kaikkialla, usein juuri siellä, missä sen ei soisi kasvavan. Siispä hanskat käteen ja ruoka-apajille rikkaruohopenkkiin! Älä kuitenkaan kerää nokkosta tienpientareilta, kompostista, navettojen, lantakasojen tai ulkokäymälöiden liepeiltä!

Nokkoslätyt

1 l nokkosenversoja tai pieniä nokkosenlehtiä
vettä ryöppäämiseen
5 dl täysmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
3 munaa
1 tl suolaa
2 rkl voisulaa

voita paistamiseen

Ryöppää nokkoset nopeasti kiehuvassa vedessä, jäähdytä, kuivaa ja silppua veitsellä hyvin hienoksi. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää maito ja kuivat aineet. Lisää voisula ja hienonnetut nokkoset. Surauta tarvittaessa sauvasekoittimella sekaisin. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista pannulla voissa.

Lisäksi

voisulaa ja puolukoita
2 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Olen alikäyttänyt nokkosta vuosia, mutta tänä kesänä olen aivan hurahtanut. Tein siitä mahtavaa grillileipää, joka aloitti buumin. Sen jälkeen on meilläkin paistettu jo letut ja tehty risottoa. Nokkonen on vaan niin hurjan hyvää ja monipuolista.

Selina kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä tuo hurahtamisesi kaikkine kokkailuineen! Aina on yhtä hienoa hyödyntää luonnossa villinä kasvavia, ilmaisia raaka-aineita. Pitääkin tehdä nokkosrisottoa pikimmiten.