tiistai 24. kesäkuuta 2014

Japanilainen keitto sobanuudeleista ja tofusta


Juhannus oli kylmä, ihana ja makoisa. Aattona herkuttelimme villisiasta valmistetulla rosvopaistilla, juhannuspäivänä japanilaisella bbq-possulla ja sunnuntaina ystävä paistoi grillissä mitä herkullisinta pizzaa. 

Kaiken yltäkylläisyyden jälkeen mieleni teki kevyttä kasvisruokaa. Rapeaksi paistetulla tofulla ja kasviksilla ryyditetty sobanuudelikeitto oli tähän hetkeen omiaan. Olisi ehkä ollut puhdasoppisempaa valmistaa tämä ruoka japanilaisista vehnänuudeleista. Kaapissa oli kuitenkin ainoastaan tattarijauhoista valmistettuja sobanuudeleita, joskin niiden vehnättömyys sopi mainiosti juhannusähkyn taltutukseen. Kevyt ja maistuva keitto ajoi asiansa ja lämmitti mukavasti koleana kesäkuisena päivänä.

Keitossa käytetty dashi-jauhe on eräänlaista japanilaista liemijauhetta, joka valmistetaan tyypillisesti fermentoidusta kalasta ja kombu-levästä. Dashi on muun muassa olennainen osa misokeittoa. Tofun maustamiseen käyttämäni yuzumehu on puolestaan japanilaisen yuzu-sitrushedelmän mehua. Sen hapan maku on aivan omanlaisensa, mutta tarvittaessa sen voi korvata limellä tai sitruunalla. Yuzumehua ja dashia saa ainakin Helsingin Annankadulla sijaitsevasta Tokyokanista, jolla on myös verkkokauppa.

Japanilainen sobanuudelikeitto (neljälle-kuudelle)

Liemi

1, 5 l vettä
1 dl japanilaista soijaa (esim. Kikkoman)
0,75 dl miriniä
3 cm pala inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä viipaloituina
1 rkl dashi-jauhetta

2 pkt tofua

Tofun marinadi

3 rkl soijaa
2 rkl yuzumehua tai limeä
1 rkl seesamiöljyä

Lisäksi 

paketti sobanuudeleita
pala varhaiskaalia
3 kevätsipulia
1 pkt siitakesieniä
pari kourallista sokeriherneitä
(muutama herneenpalko riivittynä)

Tarjoiluun

raastettua inkivääriä

Valmista ensin tofun marinadi. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kuutioi tofu ja laita marinadiin maustumaan mielellään ainakin puoleksi tunniksi.

Keitä sobanuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Valuta lävikössä ja jätä odottamaan.

Suikaloi varhaiskaali, silppua kevätsipuli ja puolita tai viipaloi siitakesienet tarvittaessa. Raasta tarjoilua varten tarvittava inkivääri.

Paista tofu pannulla öljyssä rapeaksi. Mausta marinadilla.

Laita vesi, soija, mirini ja valkosipulit kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Siivilöi ja laita kattila takaisin liedelle. Lisää joukkoon dashi-jauhe ja raastettu inkivääri. Anna porista miedolla lämmöllä pari minuuttia. Tarkista maku.

Kokoa annokset: Laita jokaisen kulhon pohjalle nuudeleita, vihanneksia ja tofua. Kaada päälle höyryävän kuumaa lientä. Viimeistele annos kevätsipulilla.

Tarjoa raastetun inkiväärin kera.


Ei kommentteja: