sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Ensalada pulpo eli espanjalainen mustekalasalaatti


Kun olin pieni, isälläni oli talo Espanjan maaseudulla. Hän ystävystyi paikallisen maanviljelijän kanssa, joka vei meidät usein lounaalle sikäläisten työmiesten suosimaan lounasravintolaan. Hiekkatien varressa sijainneessa koruttomassa kupilassa oli aina korviahuumaava meteli ja maailman parhaat tapakset. Niiden veroisia en ole saanut missään muualla. Muutama vuosi meni ennen kuin tohdin maistaa ensalada pulpoa eli mustekalasalaattia. Kerran sitä maistettuani en sitten olisi muuta syönytkään.

Sittemmin Espanjan tukikohdan osoite on muuttunut, eikä ravintolaakaan enää ole. Näin ollen olen alkanut valmistaa ensalada pulponi itse. En tiedä, keittelivätkö Crupon kokit itse omat tursaansa, mutta minä valmistan salaattini aina säilykekamasta. Nykyään saatavilla on myös kestävillä menetelmillä pyydettyä mustekalaa. Suomesta sitä löytyy ainakin Munkkiniemen Mumusta.

Tästä määrästä riittää ruokaisaksi lounassalaatiksi kahdelle, tapaksena siitä syö jopa kahdeksan ruokailijaa.

Ensalada pulpo 
eli mustekalasalaatti

2 purkkia öljyyn säilöttyä säilykemustekalaa (tursasta)
2 isoa kypsää tomaattia
1 vihreä paprika (jos löydät suippoja, ne ovat vielä parempia)
1 punainen paprika
1/2-1 makea sipuli
3 rkl hyvää extra virgine -oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
hienoa merisuolaa

Valuta mustekalat öljystään. Kuutioi tomaatit ja paprikat pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli. Yhdistä kaikki aineet kulhossa salaatiksi. Lisää tarvittaessa öljyä, viinietikkaa tai suolaa.

Ei kommentteja: