maanantai 11. marraskuuta 2013

SPAGHETTI PUTTANESCA


Marraskuu vei minusta mehut tullessaan. Valo vähenee ja vauvani valvoo öisin, väsyttää. Aamulla tarvitsen käynnistyäkseni kaksi cappuchinoa yhden sijaan, iltapäivällä on saatava suklaata ja päivällisellä himoitsen pastaa. Näillä eväillä ei ehkä selätetä väsymystä, mutta ainakin ne maistuvat hyvältä.

Pasta puttanesca, eli tomaattimurskasta, oliiveista, anjoviksista ja kapriksista valmistettu, pitkään haudutettu kastike on tämän hetken suosikkejani. Kasvissyöjä jättäköön anjovikset pois. Hyvää se on niinkin, vaikka ei ihan yhtä hyvää. 

Oliiveihin kannattaa muuten kiinnittää huomiota. Pikimustia, värjättyjä kannattaa välttää. Milestäni pienet, tummat, öljyyn säilötyt oliivit ovat tässä hyviä. Pirkalla on esimerkiksi tällaisia minioliveja, joita voin suositella. Myös spagheteissa on eroja. Pakko myöntää, ettei täysjyväspaghetti ole yhtä herkullista kuin käsinvalmistettu ehta, vitivalkoinen, italialainen pasta. Tämä on puhtaasti makuasia, terveellisyys on sitten asia erikseen.

Tästä määrästä riittää hyvin ainakin kuudelle ruokailijalle.

Pasta puttanesca

1 dl oliiviöljyä
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1/2 tl chilihiutaleita (tai maun mukaan)
2 tlk (luomu)tomaattimurskaa
1 rkl tummaa balsamicoa
8 anjovisfileetä
1,5-2 dl pieniä, tummia oliiveja
1 prk pikkukapriksia
(hyppysellinen sokeria)
mustapippuria myllystä
hienoa, (harmaata) merisuolaa
runsaasti tuoretta persiljaa silputtuna

spaghettia (500 g)
parmesania (palasta raastettuna)

Silppua sipulit ja kuullota niitä öljyssä, kunnes ne pehmenevät. Lisää chili tomaattimurskan kanssa. Lisää balsamico ja sokeri. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 45 minuuttia, mielellään kauemminkin. Lisää joukkoon oliivit (jos käytät isompia oliiveja, ne kannattaa halkaista), kaprikset ja hienonnetut anjovisfileet. Anna hautua vielä hetki. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Sekoita kastike keitetyn spaghetin joukkoon. Lisää reilusti silputtua persiljaa ja vastaraastettua parmesania. Nam.



Ei kommentteja: