torstai 11. huhtikuuta 2013

Suomi kohtaa Meksikon lautasella: poroburritot

Pitkään haudutettua poroa meksikolaisittain, poroa meksikolaisittain

Minun on jo pitkään tehnyt mieli meksikolaista ruokaa. Pakastimessa talvehtinut poronlapa oli odottanut käyttöä jonkin aikaa, ja nyt päätin valmistaa siitä täytteen burritoille. Paistoin lavan ensin uunissa ylikypsäksi, minkä jälkeen riivin sen ja hauduttelin lihoja vielä jonkin aikaa mausteisessa liemessä. 

Mielestäni poronlihaa tulisi käyttää ennakkoluulottomammin ja monipuolisemmin kuin tapana on. Se nimittäin sopii mainiosti muihinkin kuin perinteisiin suomalaisiin ruokiin. Meksikolaiseksi se taipuu helposti, mutta yhtä hyvin siitä voi valmistaa vaikka thaimaalaista currya. 

Söimme tätä sapuskaa kahtena peräkkäisenä päivänä. Ensimmäisenä päivänä valmistin itse myös maissitortillat, jotka olivat herkullisia, joskin muotopuolia. Epäkesko muoto johtui siitä, etten vielä omista tortillaprässiä. Sellainen on kuitenkin hankintalistallani. Prässi täytynee kuitenkin ostaa netistä, sillä ainakaan minä en ole sellaista Suomesta löytänyt. Vai tietäälö joku, saako niitä täältä jostain? Olisin tiedosta kiitollinen.  Tortillat kannattaa ehdottomasti tehdä itse, sillä niiden maku on aivan toista kuin teollisesti valmistettujen. Tortilloista luvassa lisää joskus myöhemmin. Tällä kertaa postaan burritojen lihatäytteen reseptin.

Mausteisessa kastikkeessa hautuneen poron lisäksi täytteinä oli mustapapuja, rapeaa salaattia, guacamolea ja pico da galloa, eli tuoreista tomaateista, kevätsipulista ja korianterista tehtyä salsaa. Nam!


Pitkään haudutettua poroa meksikolaisittain

1 poronlapa (tai muuta poronlihaa)

2 tl suolaa
2 rkl oreganoa
3 tl paprikajauhetta

vettä

Kastike

4 kypsää tomaattia lohkottuina
5 valkosipulinkynttä viipaloituina
1 sipuli silputtuna
2 tl chilijauhetta
2 rkl oreganoa
1,5 tl juustokuminaa
3 rkl paprikajauhetta
vajaa 1 tl kanelia
2 rkl valkoviinietikkaa
0,5 dl vettä
1,5 tl suolaa


Puhdista lapa kalvoista. Sekoita mausteet keskenään ja hiero seos kauttaaltaan lihan pintaan. Laita liha sopivan kokoiseen uunivuokaan. Kaada pohjalle pari desiä vettä. Peitä vuoka tiiviisti alumiinifoliolla. Paista 170-asteisessa uunissa 2,5-3 tuntia, tai kunnes liha on hyvin pehmeää ja selvästi kypsää.

Valmista kastike lihan kypsyessä. 

Laita vesi, tomaatit ja sipulit kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää loput ainekset ja aja kastike blenderissä tai sauvasekoittimella sileäksi. Kastikkeen voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.

Ennen tarjoilua, lisää kypsä, paloieltu liha kastikkeeseen. Hauduttele kastiketta vielä parikymmentä minuuttia, kunnes se on riittävän tiivistä.

P.S. Innoittajana tälle rseptille toimi Felipe Fuentes Cruzin & Ben Fordhamin  mainio keittokirja Real Mexican Food

Ei kommentteja: