perjantai 4. tammikuuta 2013

Tattarisalaattia, tahini-jogurttikastiketta ja jättipitaleipä






Aina tasaisin väliajoin minun on saatava Lähi-idän keittiön inspiroimaa ruokaa. Uutena vuotena herkuttelimme kotonamme ylenpalttisen runsaan meze-pöydän ääressä ystäviemme kanssa. Vaihde jäi päälle. Erilaisten tahnojen, salaattien ja vartaiden valmistaminen on sinänsä helppoa, mutta vie jonkin verran aikaa. Tämä ateria sen sijaan valmistuu vaikka arki-iltana, jolloin ei halua käyttää paljon aikaa ruoanlaittoon. 

Tattarisalaatin, pitaleivän ja tahini-jogurtin lisäksi söimme mausteisia falafel-pyöryköitä. Tällä kertaa halusin valmistaa makumaailmaltaan miedon salaatin, johon käytin bulgurin asemesta tattarisuurimoita. Tattari muuten sopii myös keliaakikoille ja kaikille muillekin kotimaisia viljoja karttaville. 

Oheisella pitaleipäohjeella voi valmistaa myös pienempiä pitoja, mutta itse tein yhden suuren leivän, joka mahtui juuri ja juuri uunipellille. Paksuhkoa leipää ei ollut tarkoitettu täytettäväksi, vaan kukin repi siitä mieleisiään paloja. 


Tattarisalaatti

3 dl tattarisuurimoita 
sokeriherneitä
1 kurkku kuorittuna ja pieneksi kuutioituna
1 vihreä parika suoikaloituna
runsaasti tuoretta tilliä
ruohosipulia
1-1,5 sitruunan mehu
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
rouhittuja saksanpähkinöitä

Keitä tattari pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä. Upota sokeriherneet minuutiksi suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Huuhtele heti kylmällä vedellä, jotta ne eivät kypsy liikaa. Silppua tilli ja ruohosipuli. Rouhi pähkinät ja paahda niitä hetki kuivalla pannulla. Yhdistä ainekset kulhossa. Mausta sitruunamehulla ja öljyllä sekä suolalla ja mustapippurilla.

Jättipitaleipä

1 1/4 dl maitoa
30 g hiivaa
1,1 l vehnäjauhoja
1,5-2 tl suolaa
1 3/4 vettä
1 keltuainen
1/2 rkl oliiviöljyä
seesaminsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita vehnäjauhot ja ja suola keskenään toisessa kulhossa. Lisää maitoseos ja vesi. Alusta taikinaa viitisen minuuttia, eli kunnes se on kimmoisaa. Kohota lämpimässä 45 minuuttia. Taputtele litteäksi leiväksi, jonka reunat ovat hieman keskustaa paksummat. Vatkaa keltuaisen rakenne rikki ja sekoita siihen oliiviöljy. Voitele leivät munaseoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteissa uunissa 15 minuuttia.

Tahini-jogurttikastike

3 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl tahinia
2 rkl paahdettuja seesaminisemeniä
merisuolaa
1/2-1 sitruunan mehu

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunaa tai suolaa.






Ei kommentteja: