tiistai 8. tammikuuta 2013

Sileää valkopapukeittoa


Kummipoikani kutsui itsensä meille lättykesteihin. Lättyjä oli tarkoitus syödä paljon, joten pääruoan oli oltava sellainen, että sen jälkeen jaksaa vielä vinon pinon räiskäleitä. Hyisenä talvipäivänä sileä ja sakea valkopapukeitto oli omiaan tähän tarkoitukseen. Keiton ja lättyjen jälkeen suunnattiin seikkailemaan Lux Helsingin Töölönlahdelle loihtimaan satumetsään. Tapahtuman valoteoksia ehtii ihailla vielä tänään - suosittelen (keitolla tai ilman)!

Sileä valkopapukeitto

500 g kuivattuja valkoisia papuja
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
voita + öljyä
pala savukylkeä
2 laakerinlehteä
timjamin oksa
n. 1 l mietoa kanalientä
3 dl kermaa
hienoa merisuolaa
ripaus cayennepippuria

Liota papuja yön yli kylmässä vedessä. Huuhtele ja valuta pavut. Kuullota sipuleita voin ja öljyn seoksessa. Lisää savukylki ja pavut. Lisää kanalientä sen verran, että pavut peittyvät,  (lisää lientä tarvittaessa). Keitä miedolla lämmöllä n. tunti, kunnes pavut ovat pehmeitä. Soseuta keitto ja lisää kerma. Kuumenna ja pyöräytä vielä kertaalleen sauvasekoittimella. Ripottele pinnalle vaikkapa tuoretta persiljaa tai kirveliä ja lurauta päälle hyvää oliiviöljyä. Lisäksi voit tarjota esim. mieleistäsi kuutioitua, kypsää lihaa.




Ei kommentteja: