lauantai 26. tammikuuta 2013

Lauantaiaamun pelastus: hedelmäinen pähkinäleipä


Syön ilomielin puuroa aamiaiseksi - arkisin. Viikonloppu ei sen sijaan tunnu viikonlopulta, ellen silloin saa aamiaisella hyvää leipää. Eilen huomasin kauhukseni, etten ollut muistanut ostaa leipää. Lähikaupassamme on ihana leipätiski ja kauppa olisi ollut vielä kymmenen minuuttia auki. Olin kuitenkin lapsen kanssa kahdestaan kotona, ja hän oli jo pyjama päällä odottamassa iltasatua. Pahus vieköön, meillä syötäisiin lauantaiaamuna puuroa. 

Sitten huomasin jääkaapista palan hiivaa. Haa, aamuni oli pelastettu! Kaivelin lisää kaappeja ja löysin myös pähkinöitä sekä kuivattuja aprikooseja ja viikunoita, grahamjauhoja, ruisjauhoja, vehnäjauhoja ja kurpitsan siemeniä. Näistä aineksista kehittelin seuraavaksi aamuksi hedelmäisen vuokaleivän. Mielestäni lopputulos oli sen verran hyvä, että kehtaan julkaista reseptin täälläkin. Itse leivon tätä varmasti toistekin.

Vuokaleipien leipominen on yleensä sangen vaivatonta. Nytkään ei työtasoa tarvinnut tuhrata, eikä taikinaakaan juuri vaivata. Tiskiäkin tuli vain yksi vaivainen kulho, ja senkin pesukone pesi puhtaaksi. 

Parasta on kuitenkin se, että sain lauantaiaamuna itse leivottua, tuoretta leipää ja kaupan päällisiksi hyvältä tuoksuvan keittiön.

Hedelmäinen pähkinävuokaleipä

3,5 dl vettä
reilu 1 tl hienoa merisuolaa
30 g hiivaa
2 rkl kurpitsan siemeniä
kourallinen hasselpähkinöitä
kourallinen saksanpähkinöitä
5 kuivattua aprikoosia
5 kuivattua viikunaa
2 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja


Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää siemenet ja pähkinät. Silppua kuivatut hedelmät pieniksi paloiksi esim. saksilla. Lisää nekin nesteeseen. Alusta jauhot taikinaan. Lisää tarvittaessa jauhoja. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia. 

Vaivaa taikinaa hetki ja siirrä se leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla reilu puoli tuntia. Paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.

Ei kommentteja: