keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Maailman paras suklaakakku & 20-vuotiaan uudet, gluteenittomat tuulet




Lauantaina tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun isoveljeni pääsi ylioppilaaksi. Yhtä kauan on siitä, kun maistoin äitini leipomaa suklaakakkua, jonka julistin heti maailman parhaaksi.

Olen kakkurepertuaariltani varsin rajoittunut kokki, ja mitä suklaakakkuihin tulee, leivon vuodesta toiseen aina tätä samaa kakkua. Olen joskus kokeillut muitakin suklaakakkureseptejä, mutten  toistaiseksi ole löytänyt tämän voittanutta. Suklaakakun tulee nimittäin maistua suklaalta ja niin täyteläistä, että jo pieni pala vie makeannälän mennessään.

Pari vuosikymmentä ei siis ole muuttanut kaakkusen statusta suklaakakkulistauksessani, joskin reseptiikkaa on vuosien kuluessa hienosäädetty. Viimeksi kehitin kakusta gluteenittoman version korvaamalla vehnäjauhot riisijauhoilla. Kakun kanssa tutuksi tulleille tämä gluteeniton versio maistui yhtä hyvin kuin esikuvansa. Oheiseen reseptiin olen merkinnyt molemmat, vaihtoehtoisesti käytettävät jauholaadut.

Hassua, etten ole aiemmin postannut tämän kakun reseptiä. Jaoin sen tämän vuoden alussa Glorian ruoan ja viinin Hyvässä seurassa -jutussa, mutta nyt on korkea aika saada ohje myös tänne blogin puolelle - onhan tällä viikolla tosiaan jo kakun 20-vuotisjuhlat! Ja ehkä maailman paras suklaakakku päätyy tätä kautta tulevana viikonloppuna myös jonkun tulevan ylioppilaan tai muun sankarin juhlapöytään.

Maailman paras suklaakakku


Kakkumassa

175 g tummaa suklaata
175 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
120 g hasselpähkinöitä
½ dl riisijauhoja tai vehnäjauhoja
2 jälkiruokalusikallista pikakahvia (esim. Clipperin luomulaatuista, tummaa pikakahvia)

Kuorrutus

150 g suklaata
1,5 dl vispikermaa
1 rkl voita

Hyppysellinen Maldon-suolaa

Lisäksi
Kermavaahtoa

Rouhi pähkinät veitsellä niin, että pähkinät jäävät suuriksi paloiksi. Paahda pähkinöitä 200-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneen (5-7 min), tarkkaile paahtumista, pähkinät kärähtävät nimittäin herkästi.

Laske uunin lämpötila 175 asteeseen.

Sulata suklaa kulhossa vesihauteessa. Sulata voi.
Lisää sokeri ja keltuaiset yksi kerrallaan sulaan voihin. Yhdistä sulatettu suklaa voi-sokerimassaan. Lisää joukkoon riisi- tai vehnäjauhot, pikakahvi ja paahdetut pähkinät.

Vispaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto varovasti käännellen suklaamassan joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kaada seos voideltuun ja (riisi) jauhotettuun irtopohjavuokaan.

Paista 175-asteissa uunissa n. 35 min.

Valmista kuorrute. Yhdistä suklaa ja kerma kattilassa. Lämmitä, kunnes suklaa sulaa kermaan. Anna kiehahtaa ja vispaa voi joukkoon.  Anna jäähtyä hetki. Kun glasyyri on jähmettynyt, kaada se kakun päälle.

Sirottele kakun päälle Maldon suolaa juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa kermavaahdon kanssa.





perjantai 27. toukokuuta 2016

Uunissa tai grillaten - Garam masala -lohta, paahdettua varhaiskaalia & lipstikkaraita


Grillattu varhaiskaali innostaa minua tänäkin kesänä ja aion tarjoilla sitä lähikuukausina muodossa jos toisessakin - lisukkeena ja aterian pääraaka-aineena. Jos ette vielä ole maistaneet grillatusta varhaiskaalista valmistettua caesarsalaattia, suosittelen kokeilemaan sitä ensitilassa. Omasta mielestäni se on suorastaan perinteistä esikuvaansa parempaa, resepti löytyy täältä). 

Kun grilliä ei ole saatavilla tai grillaaminen tuntuu muuten vain työläältä, paahdan varhaiskaalilohkot uunissa makoisiksi. Nopeasti valmistuva lisuke taipuu vaikka mihin. Viimeksi meillä syötiin sitä tiistai-iltana garam masalalla maustetun uunilohen ja lipstikkaraidan kanssa. Kastikettani voisi yhtä hyvin tituleerata lipstikkatsatsikiksi, mutta koska lohi on maustettu intialaisella mausteseoksella, olkoon se tällä kertaa raitaa. 

Sekä kalan että kaalit voi halutessaan valmistaa myös grillissä. Silloin sapuska muuttuu entistäkin herkullisemmaksi.

Garam masala -lohta, paahdettua varhaiskaalia & lipstikkaraita (neljälle)

Garam masala -maustettu lohi

600 g pala nahallista lohifileetä
1 rkl garam masala -mausteseosta (tai maun mukaan)
2 rkl kookossokeria
1 tl hienoa (harmaata merisuolaa)

Uunissa paahdetut varhaiskaalilohkot

1 varhaiskaali
2 rkl neutraalin makuista ruokaöljyä
sormisuolaa

Raitakastike

300 g turkkilaista jogurttia
1 kurkku
1 valkosipuli
sormisuolaa tai hienoa (harmaata) merisuolaa
hienonnettua lipstikkaa maun mukaan

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi siten, että kanta pitää lohkot kasassa. Sivele lohkot öljyllä. Aseta lohi uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Sekoita suola, garam masala ja kookossokeri keskenään kulhossa. Hiero mausteseos kalan pintaan. Paista uunissa n. 20 minuuttia.  Käännä grillivastus päälle ja grillaa kalaan rapea pinta.

Lisää kaalinlohkot uuniin, kun lohi on ollut uunissa 10 minuuttia. Jos valmistat pelkästään paahdettuja varhaiskaalilohkoja, paahda niitä 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Valmista kastike kalan ja kaalin kypsyessä. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Laita kurkkuraaste lävikköön ja puristele siitä ylimääräinen neste pois. Raasta valkosipulinkynsi. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa tai lipstikkaa.




tiistai 24. toukokuuta 2016

Hyvä aamunavaus - mantelinen mustikkatuorepuuro chiansiemenillä



Kukapa ei rakastaisi hitaita aamuja ja pitkän pitkiä aamiaisia. Nautin suunnattomasti niistä viikonloppuaamuista, jolloin saan istua rauhassa pöydän ääressä ja lukea paperi(!)lehteni kannesta kanteen. 

Arkiaamut ovat sen sijaan lapsiperheessä usein läkähdyttävän hektisiä. Toisinaan päässäni soi aamuisin se riivaava, kiivastempoinen lastenlaulu, jossa "...hellalla pihisee kellokin soi, leivälle levitä kaapista voi, hellalla pihisee, kellokin soi, aamusta päivä alkaa..."

Hulinasta huolimatta pyrin aloittamaan jokaisen päiväni hyvillä mielin. Tässä pyrkimyksessä maistuvalla ja terveellisellä aamiaisella on merkittävä rooli. En voi enää ymmärtää entistä itseäni, joka skippasi aamupalan ja kärsi verensokerin heilahtelusta pitkin päivää. 

Yön yli jääkaapissa tekeytynyt ravitseva tuorepuuro sopii vaivattomuudessaan hulina-aamujen sapuskaksi, mutta vielä ihanammalta se maistuu, kun sen saa syödä kaikessa rauhassa, osana viikonlopun jättiaamiaista, joka venähtää puolivahingossa brunssiksi.

Mantelinen mustikkatuorepuuro chian siemenillä (kahdelle)

2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2 dl mantelimaitoa
2 dl mustikoita (pakastemustikat sulatettuina)
1 rkl chian siemeniä
(1-2 tl hunajaa)

Lisäksi 
Mustikoita
Kookossokeria

Soseuta mustikat sauvasekottimella. Sekoita kaikki tuorepuuron ainekset kulhossa. Anna puuron tekeytyä jääkaapissa yön yli. Tarjoa seuraavana päivänä mustikoiden ja kookossokerin kera.