keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Kukkaniityn satoa - voikukannuppukaprikset


Villivihannesinnostus leviää tänä keväänä kulovalkean tavoin. Facebookissa hehkutetaan kilvan villivihannessaaliita ja vertaillaan erilaisia reseptejä. Ajan henki on jännä juttu: vaikka suvussani on syöty villivihanneksia niin kauan kuin muistan, olen parin viime vuoden kuluessa itsekin toden teolla hurahtanut villivihanneksiin. Nyt niiden sesonki on parhaimmillaan ja parin viikon aikana olenkin kokannut luonnon antimista yhtä sun toista.

Viikonloppuna keräsin lapseni kanssa voikukannuppuja keltaisenaan kukkivalta niityltä. Saaliistamme valmistin voikukannuppukapriksia. Paras nuppusesonki on jo takanapäin, mutta näin runsailta apajilta niitä löytyi edelleen yllin kyllin. 

Maistoin juuri tuotoksiani - nämä korvaavat kaprikset kesän salaateissani.


Voikukka on monikäyttöinen kasvi, sillä lehtien ja nuppujen lisäksi myös sen auenneet kukat ovat syötäviä. Italialaisessa ja kreikkalaisessa keittiössä voikukka on suosittu raaka-aine. Keski-Euroopassa voikukan lehtiä taas viljellään samaan tapaan kuin valkoista parsaa: pimeässä mullan alla. Näin lehtien kitkeryys vähenee. Villivoikukista kannatta käyttää nuoria lehtiä, jotka ovat vähiten kitkeriä.



Kerää "kapriksia" varten mehdollisimman kiinteitä nuppuja.






 Voikukannuppukaprikset

n. 5 dl kiinteitä voikukannuppuja

Liemi

1 3/4 dl vettä
1 1/4 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl hunajaa
1 1/2 tl suolaa

Huuhtele voikukannuput ja laita ne kiehuvaan veteen. Ryöppää nuppuja kaksi minuuttia. Jäähdytä nuput kylmän veden alla. Sekoita liemen ainekset ja kiehauta. Hunajan ja suolan tulee liueta nesteeseen. Purkita voikukannuput ja kaada kuuma liemi niiden päälle. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Anna makujen tekeytyä pari päivää ennen "kapristen" käyttöä.






lauantai 26. toukokuuta 2012

Grillattua possua korealaisittain


Kevät muuttui tänään kesäksi. Kukkaniityltä poimin pöytään kimpun niittykukkia, lemmikkejä, leinikkejä ja puna-ailakkeja. Käki kukkui metsässä ja grillissä valmistui korealaisittain maustettua luomupossun ulkofilettä ja seesamperunoita uusista perunoista. Kesä alkakoon!





Grillattua possun ulkofilettä korealaisittain 


600 g (luomu)possun ulkofilettä ohueksi viipaloituna
5 rkl soijakastiketta 
2 rkl vettä
2-3 rkl hienonnettua kevät- tai ruohosipulia
1 raastettu valkosipulin kynsi
2 tl seesamöljyä
(2 rkl fermentoituja mustapapuja)
2-3 tl ruokosokeria
chiliä
n. 2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 rkl paahdettuja seesamin siemeniä
1 rkl neutraalin makuista öljyä, esim. rypsiöljyä

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Anna possun marinoitua marinadissa muutama tunti. Valmista kastike.

Kastike

2-3 raasettua valkosipulinkynttä
2 rkl paahdettuja seesamin siemeiniä
2 rkl silputtua ruoho- tai kevätsipulia
5 rkl neutraalin makuista öljyä, esim. rypsiöljyä
chiliä tai chilitahnaa maun mukaan
suolaa

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Grillaa possut grillissä kypsiksi. Tarjoile kastikkeen ja grillattujen seesamperunoiden kanssa.

Grillatutut uudet seesamperunat

Uusia perunoita
seesamöljyä (esim. Clearspring)
paahdettuja seesaminsiemeniä

Keitä uudet perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja lurauta niiden päälle seesamöljyä. Paahda seesaminsiemenet pannulla kullanruskeiksi. Grillaa perunoita grillissä kunnes niihin tulee rapea pinta. Ripottele perunoiden päälle paahdettuja seesaminsiemeniä. 


Aterian kruunasi, mikäpä muu kuin Kimchi! Kuten ounastelinkin, Vii Voanista ostamani pussitettu Kimchi on huippu hyvää!





perjantai 25. toukokuuta 2012

Perjantain pikaruokaa pastasta ja avokadosta






Kun täytyy loihtia sapuskaa vajaassa kymmenessä minuutissa, kokkaan usein pastaa avokadon ja valkosipuli-chiliöljyn kera. Koko juttu valmistuu pastan kiehuessa. Tätä ruokaa on lähes mahdoton pilata, kunhan muistaa laittaa pastan keitinveteen riittävästi suolaa. Suolatta keitetty pasta nimittäin pilaa koko aterian. Pastan kohdalla suolan lisääminen jälkikäteen lautasella ei enää pelasta tilannetta. Ylikypsäksi pastaa ei myöskään pidä päästää. Muuten tämä on simppeliä pikaruokaa parhaimmillaan!




 Pastaa avokadon ja valkosipuli-chiliöljyn kera
500g nauhapastaa
0,75 dl hyvää oliiviöljyä
6 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina (tai maun mukaan)
1 punainen chili silputtuna (tai kuivattuja chilihiutaleita)
2 avokadoa kuutioituina
yhden sitruunan tai kahden limen mehu
runsaasti tuoretta basilikaa
(merisuolahiutaleita)
mustapippuria myllystä
raastettua parmesaania

Keitä pasta suolatussa vedessä juuri ja juuri kypsäksi (al dente). Itse käytän aina merisuolaa. Pastan kiehuessa kuutioi avokadot ja purista kuutioiden päälle sitruunan tai limen mehu. Kuullota (älä ruskista!) silputtua valkosipulia ja chiliä oliiviöljyssä. Yhdistä keitetty pasta, valkosipuli-chiliöljy ja avokado. Revi joukkoon runsaasti tuoreita basilikan lehtiä ja pyöräytä joukkoon mustapippuria myllystä. Lisää tarvittaessa sormisuolaa. Raasta päälle runsaasti parmesania.