tiistai 15. maaliskuuta 2016

Sorvaillen – kesäkurpitsapastaa, avokadoa & korianteriöljyä (GF, V)



vihannessorvi, kesäkurpitsaspagetti, kesäkurpitsapasta, spiraalileikkuri


Kesäkurpitsan kulutukseni on kasvanut viime kuukausina räjähdysmäisesti. Tämä johtuu siitä, että suhteeni vehnään ja muihin kotimaisiin viljoihin on tykkänään poikki.

Heitettyäni hyvästit gluteenille olen voinut paljon paremmin, joskin uuteen, viljattomaan elämään totutteleminen ei aina ole ollut aivan helppoa. Mitä söisi leivän sijasta (jos nimenomaan haluaa juureen leivottua leipää eikä munakasta tai puuroa) tai millä korvaisi harvakseltaan syömäni ihanan italialaisen pastan? Gluteenittomat, etupäässä erilaisista tärkkelyksistä valmistetut korvikkeet maistuvat korvikkeilta ja sisältävät lisättyä sokeria, eivätkä innosta minua lainkaan. Niiden sijaan olen opetellut syömään osittain aivan uudella tavalla. Jos en kerran voi syödä esimerkiksi juurileipää, syön jotakin, joka on rehellisesti jotakin muuta.

Niinpä syön esimerkiksi bataattitoasteja, tapiokakreppejä tai tattarinäkkäriä ja höyläilen kesäkurpitsasta nauhoja, jotka ajavat pastan aseman. Aiemminkin söin toisinaan vihannesleikkurilla valmistamaani kesäkurpitsapastaa, mutta nykyisin syön sitä paljon useammin. Kun muu perhe herkuttelee vaikkapa spagetti bolognesella, syön oman kastikkeeni kesäkurpitsasuikaleiden kera.

Kuorimaveitsellä ja mandoliinilla saa aikaan kelvollisia kesäkurpitsasuikaleita, mutta paras rakenne syntyy vihannessorvilla. KitchenTime lähetti minulle toivepaketin, jonka sisältä paljastui Westmarkin vihannessorvi. Ihanan helppokäyttöinen sorvi pyöräyttää kesäkurpitsan lisäksi nauhaksi myös bataatit, kurkut, perunat tai palsternakat ja helposti vaihdettavilla terillä saa aikaan kolmen levyistä nauhaa. Westmarkin näppärä vihannessorvi kiri uudeksi keittiövälinesuosikikseni heti japanilaisten veitsieni jälkeen.

kesäkurpitsapasta, kesäkurpitsaspagetti, vihannessorvi, vihannesleikkuri


Aiemmin mieheni on nyrpistellyt kesäkurpitsakokkailuilleni, mutta sorvatun kesäkurpitsanauhan koostumus sopi hyvin myös hänen suuhunsa. Viime viikonloppuna hän suorastaan julisti avokadotahnalla, korianteriöljyllä ja parmesaanilla maustetun kesäkurpitsaspagetin uudeksi lempiruoakseen. Lapsissa ruoka ei herättänyt samanlaista hurmosta, mutta hyvin se upposi heillekin.  Siispä meillä syödään tätä jatkossa usein koko porukalla.

kesäkurpitsapasta, gluteeniton pasta, vihannessorvi, spiraalileikkuri


Kesäkurpitsaspagettia, avokadoa & korianteriöljyä (kahdelle)

2 pienehköä, napakkaa kesäkurpitsaa

Avokadotahna

1 kypsä avokado
1 pieni valkosipulinkynsi
1/2 (luomu)sitruunan mehu
(harmaata) merisuolaa
Ripaus cayennepippuria

Korianteriöljy

1 ruukku tuoretta korianteria
1 dl (luomulaatuista) extra virgine -oliiviöljyä
(1 pieni valkosipulinkynsi)
½ (luomu)sitruunan mehu
(harmaata merisuolaa)
mustapippuria myllystä

Lisäksi

Pecorinoa (tai parmesania) raastettuna / vegaaniseen versioon ravintohiivahiutaleita


Pese kesäkurpitsat ja sorvaa ne nauhaksi vihannessorvilla. Anna kesäkurpitsanauhojen valua hetki siivilässä. Valmista kastikkeet.

Yhdistä avokadotahnan ainekset kulhossa. Aja tahnaksi sauvasekoittimella.

Valmista korianteriöljy. Yhdistä korianterinlehdet, öljy (ja valkosipulinkynsi) sauvasekoittimen kulhossa. Aja tasaiseksi. Mausta öljy sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Kokoa annos. Kääntele avokadotahna kesäkurpitsasuikaleiden joukkoon käsin. Jaa lautasille. Pirskottele päälle korianteriöljyä ja höylää päälle runsaasti pecorinoa tai ripottele pinnalle ravintohiivahiutaleita. Tarjoa heti.

kesäkurpitsaspagetti, spiraalileikkuri, vihannessorvi





Yhteistyössä



9 kommenttia:

Johanna / Hellan ja viinilasin välissä kirjoitti...

Johan on houkuttelevan näköisiä suikeroita :)

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Herkullisen näköistä! Ja aika näppärä tuo keittiövempele :)

Selina kirjoitti...

Kiitos, Johanna! Omalla kohdallani nämä herkkukiekurat tekevät pastasta luopumisen aavistuksen helpommaksi. :)

Selina kirjoitti...

Kiitos, Antti! Onhan tuo näppärä vempain myös kaltaisellesi pastavelholle! Jos on yhä väleissä vehnän kanssa ja voi syödä pastaakin, niin noita vihanneskiehkuroita voi syödä muuten vain ja jättää pasta sanan sapuskan nimestä pois. :)

Maikki kirjoitti...

Nam! Iso kulhollinen noita "nuudeleita", kiitos! :D

Selina kirjoitti...

Näitä syö helposti ison kulhollisen! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, itse syön usein kesäkurpitsapastaa salviapestolla. Salvia tekee annoksesta pikantin, mutta todella herkullisen. Vinkkinä, jos haluat vaihtelua, etkä ole vielä kokeillut.

Selina kirjoitti...

Oi, salviapesto on ihanaa! Enpä ole syönyt sitä vielä kesäkurpitsapastan kanssa, mutta täytyypä korjata tilanne pikimiten. :)

keiju kirjoitti...

Eli et keitä/paista näitä laisinkaan? Kylmä ruoka siis?