tiistai 16. joulukuuta 2014

Itsetehty ras el hanout (= hyvä lahja)



Itsetehty ras el hanout -maustesekoitus on mitä parhain joululahja, varsinkin niille, jotka rakastavat Lähi-idän makuja. Ras el hanout on alkujaan marokkolainen maustesekoitus, jonka nimi tarkoittaa "kauppiaan parasta". Parhaimmillaan sekoituksessa voi olla jopa yli 30 ainesosaa, mutta itse pärjäsin 13 eri mausteella, joista melkein kaikkia saa isoimmista marketeista ympäri Suomen. Harvinaisin aineosa lienee kuivatut luomuruusunnuput. Omani ostin Ruohonjuuresta, mutta verkkokaupan puolella niitä ei näytä olevan myynnissä. Tarvittaessa ruusunnuput voi jättää seoksesta myös pois.
Ras el hanoutilla voi maustaa erilaisia kasvis- ja liharuokia. Viikonloppuna maustoin sillä ylikypsän, karamellisoidun possunkaslerin, josta tuli oikein maukasta. Hätäisesti hämärässä nappaamastani ruokakuvasta tuli sen sijaan niin epähoukuttelevan näköinen, etten tiedä, päätyykö resepti tällä haavaa lainkaan blogiin. Mutta kukin varmasti keksii tälle maustesekoitukselle mitä erilaisimpia käyttötarkoituksia!



Ras el hanout

1 rkl jauhettua kurkumaa
1 rkl (luomu)ruusun kuivattuja terälehtiä murskattuna
1 rkl jauhettua inkivääriä
1rkl jeeraa eli juustokuminaa
1 rkl murskattuja korianterinsiemeniä
1 rkl kanelia
1 rkl chilijauhetta
1/2 rkl jauhettua kardemummaa
1/2 rkl jauhettua mustapippuria
1/2 rkl jauhettua maustepippuria
1/2 rkl murskattuja fenkolinsiemeniä
1/4 neilikkaa
1/4 valkopippuria

Jauha kokonaiset mausteet morttelissa mahdollisimman hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Säilö lasipurkkiin.


3 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Hienoa, nyt tiedänkin miten pärjään kun syksyn työreissulta ostettu ras el hanout -pussi pääsee loppumaan!

Selina kirjoitti...

Omatekoisella pärjää mainiosti! Ja saattaa suorastaan saada tuoreempaa tavaraa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Onko reseptin 1/4 neilikkaa ja valkopippuria kenties rkl, tl vai 1/4 yhdestä kappaleesta pippuria/neilikkaa?