maanantai 16. joulukuuta 2013

MANTELIPIKKULEIVÄTEn ole ehtinyt odottaa joulua. Joka vuosi joulun odottamisen kanssa tuppaa tulemaan kiire, mutta nyt pitkittynyt putkiemontti on vesittänyt joulunalusajan tunnelman. Remontin oli määrä valmistua jo kuukausi sitten, mutta tässä sitä yhä kärvistellään evakkokurimuksessa. Pahinta on ollut epätietoisuus siitä, milloin pääsemme kotiin. Onneksi urakan loppu viimein häämöttää, ja jouluna meidän pitäisi asua kotona.

Mikäpä tässä aikuisen ihmisen on ollessa, vaikka yksi joulu olisi vähemmän tunnelmallinen. Olen kuitenkin surrut ja potenut huona omaatuntoa esikoiseni tähden - tuntuu, ettei näissä olosuhteissa saa luotua lapselle joulutunnelmaa. Piparkakkujakin olen luvannut leipoa hänen kanssaan "sitten omassa kodissa".

Olen kuitenkin huomannut, miten eritavalla lapset kokevat asiat. Viisivuotias viisveisaa, vaikka adventtikynttelikkö sijoitetaan tilanpuutteen vuoksi likaisia astioita rönsyilevälle tiskipöydälle, eikä joulukalenteria ole ripustettu sille varattuun koukkuun vaan keittiön ovenkahvaan. Tärkeintä on, että kynttilät loistavat ja oma tonttu jättää kalenterin luukkuihin joka yö kirjeitä ja muuta mukavaa. Myös kanelin tuoksuiset pikkuleivät siivittävät joulutunnelmaa. Niitä mutustellessa malttaa vielä muutaman päivän odottaa piparien leivontaa.

Nämä Mummuni reseptillä leivotut pikkuleivät on niin helppo valmistaa, että jaksoin vääntää niitä jopa muuttotohinan lomassa. Pinnalta rapeat ja sisältä vähän tahmeat pikkuleivät ovat täysin gluteenittomia. Törmäsin myös vehnäjauholliseen, hasselpähkinöistä valmistettuun versioon, jota ajattelin kokeilla viimeistään ensi vuonna.

Jos adventtina leipomiani pikkuleipiä on vielä parin päivän päästä jäljellä, otan ne mukaani KOTIIN, sillä pian olemme siellä! Ehkä nappaamme torin kuusikauppiaalta joulupuun mukaamme muuttomatkalla.


Mantelipikkuleivät

2 munanvalkuaista
150 g sokeria
150 g mantelijauhoa
1 tl kanelia
(kuorellisia manteleita koristeeksi)

Vatkaa valkuaiset ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita erillisessä astiassa kaneli mantelijauhon joukkoon. Sekoita ne sitten valkuaisvaahdon sekaan. Laita taikina pursotinpussiin (tai pakastepussiin, jonka yksi kulma leikataan auki) ja pursota leivinpaperin päälle pieniä kekoja (ne laakenevat paistettaessa). Koristele halutessasi manteleilla. Paista 175 asteessa n. 10 minuuttia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nämä näyttävät todella helppotekoisilta.

Selina kirjoitti...

Sitä ne juuri ovat, super simppeleitä! Nämä onnistuvat helposti, vaikka ei himoleipuri olisikaan.