perjantai 11. lokakuuta 2013

Afganistanilainen porkkanapata (Lihattoman Lokakuun hengessä)


Keksin putkiemontistamme tasan yhden hyvän asian, sen, että vietimme kuukauden evakkoreissussa Espanjassa. Tarkoituksenani oli blogata matkan aikana, mutta nettiyhteys oli toistuvasti niin surkea, ettei kuvien lataamisesta tullut mitään. Ajattelin kuitenkin postata jotakin jälkikäteen. Kuukauden hiljaisuuden jälkeen aloitan kuitenkin muissa kuin välimerellisissä tunnelmissa. 

Valmistin tänään afganistanilaista porkkanapataa ja korianterilla sekä mintulla maustettua raikasta kurkku-tomaattisalaattia. Ruoka maistuu ja tuoksuu herkulliselta, ja sen värit hehkuvat samaan sävyyn juuri nyt niin lumoavan ruskan kanssa. 

Kuten yli 30 000 muuta, myös minä tartuin Facebookissa Docventuresin Lihaton Lokakuu -haasteeseen. Vaikka olemme koko perhe kaikkiruokaisia, meillä syödää viikoittain useampana päivänä kasvisruokaa. Varsin pieniruokaisen lapsen äitinä en voi valmistaa kuukauteen pelkkää kasvisruokaa, mutta papua, tofua ja tempehiä on tässä kuussa pöydässä tavallistakin useammin. Tämä lämpimän mausteinen kasvispata on omiaan jokaiselle lihattoman lokakuun viettäjälle. Mieheni sanoin tämä on "jälleen sellaista kasvisruokaa, ettei edes tule ajatelleeksi, ettei tässä ole lihaa."

Pataan tulisi käyttää keltaisia halkaistuja herneitä, mutta niiden puutteessa korvasin ne kikherneillä. Ohjeeni ovat sovelluksia Sally Butcherin maan mainion Vegestan-keittokirjan resepteistä.

Qorma-e-Zardak
Afganistanilainen porkkanapata

3 pientä sipulia suikaloituina
rypsiöljyä paistamiseen
3 valkosipulinkynttä silputtuina
1tulinen punainen chili
2 cm pala inkivääriä kuorittuna ja silputtuna
1 tl kurkumaa
1/2 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl jauhettuja korianterin siemeniä
hyppysellinen neilikkaa
700 g porkkanoita kuorittuina ja paloiteltuina
2 prk keitettyjä kikherneitä (mieluummin 300 g keltaisia halkaistuja herneitä)
1 rkl tomaattipyrettä
3 tomaattia kuutioituina (vihreä kanta poistettuna)
(harmaata) hienoa merisuolaa
2 rkl sherryviinietikkaa (mieluummin verjuis-rypälemehua)
n. 4 dl vettä

Kuullota sipulia hetki öljyssä. Lisää valkosipuli, chili ja inkivääri. Kun sipuli alkaa pehmetä, lisää mausteet, porkkana ja herneet. Paista muutama minuutti ja lisää tomaattipyre sekä tomaattikuutiot. Mausta suolalla ja lisää viinietikka sekä sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Hauduta miedolla lämmöllä n. 45 minuuttia tai kunnes porkkanat (ja herneet, mikäli käytät keltaisia herneitä) ovat kypsiä.

Tarjoile riisin, luonnonjogurtin ja alla olevan salaatin kanssa.

Salaata

1 kurkku pieneksi kuutioituna
3 tomaattia pieniksi kuutioituina
4 kevätsipulia silputtuina
1/2 ruukkua korianteria silputtuna
kourallinen minttua silputtuna
(tuoretta chiliä silputtuna)
suolaa
1 sitruunan mehu

Sekoita ainekset keskenään. Peitä kulho ja pane jääkaappiin maustumaan puoleksi tunniksi.



Ei kommentteja: