perjantai 3. toukokuuta 2013

Kuninkaallinen eväs - Chicken Queen Elizabeth


Äitini sai Chicken Queen Elizabeth -reseptin Leena-ystävältään joskus 90-luvulla. Vuosia tämä pehmeän mausteinen kanaruoka kuului buffetpöydän tarjoiluihin perheemme juhlissa. Välillä oli kuitenkin aika uudistua, ja kuninkaallinen kana sai väistyä muiden herkkujen tieltä. Viime vuosina olen alkanut jälleen valmistaa Queen Elizabethin kanaa brunsseille ja piknikeille. Tänä vuonna tein sitä myös vappupäivän nyyttäribrunssille.

Ruoka kehiteltiin alun perin Englannin kuningattaren, Elizabeth II, kruunajaisten jälkeiselle juhla-aterialle vuonna 1953. Ruoka tunnetaankin myös nimellä coronation chicken, eli kruunajaiskana. Sittemmin tästä ruoasta on tullut suosittu kolmioleipien täyte ja sellaisena se lienee monelle tuttu. Usein sandwichien täyte on kuitenkin vain valju versio esikuvastaan. 

Tässä versiossa kana maustetaan currylla, sipulilla, punaviinillä ja aprikoosimarmeladilla. Lopputulos on hämmästyttävän hyvä. Lisäksi ei tarvita muuta kuin rapeakuorista vaaleaa leipää ja vihreää salaattia.

Chicken Queen Elizabet

2 kg broilerin tai kukonpojan lihaa
1 iso sipuli
1 iso porkkana
selleriä
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Kypsennetään pussissa

Majoneesi:

1 rkl öljyä
1 pieni sipuli silputtuna
2 tl currya
4 rkl punaviiniä
4 rkl tomaattimehua
2 rkl aprikoosimarmeladia
2,75 dl majoneesia
1 dl crème fraîchea
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Kuumenna öljy, lisää hienonnettu sipuli ja kypsennä. Lisää curry ja kypsennä pari minuuttia. Lisää viini ja tomaattimehu. Keitä, kunnes nesteestä on jäljellä puolet. Lisää aprikoosimarmeladi ja jäähdytä. Sekoita joukkoon majoneesi ja crème fraîche. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paloittele kypsä lintu pieniksi paloiksi ja sekoita kastikkeeseen.


Ei kommentteja: