tiistai 13. kesäkuuta 2017
Rentoa kesäruokaa - Grillattua vesimelonia, minttua & fetaa
Kevät oli antoisa, mutta intensiivisyydessään myös vähän raskas. Toukokuun läpi paahdoin seitsemän päiväistä työviikkoa, mikä heijastui blogiin vähäisenä postausmääränä. Harvoin on loma tullut niin tarpeeseen kuin tänä vuonna. Olen nyt viettänyt perheineni reilun viikon Esteponan talolla täydessä joutilaisuudessa ja edessä on vielä monta täyteläistä aurinkopäivää.
Tämä on niitä paikkoja, joissa elämä jatkuu aina siitä, mihin se viimeksi jäi. Vuosien varrella perheelleni on muodostunut omanlaisensa Espanjan rytmi, johon solahdamme heti tänne tultuamme. Lomarutiinit ulottuvat myös tiettyihin ruokiin, joskin joka vuosi on kokeiltava myös uusia sapuskoita.
Grillatusta vesimelonista valmistettu salaatti on yksi niitä ruokia, joita on syötävä aina loman ensipäivinä ja valmistamme sitä kesän mittaan usein myös Suomessa. En harrasta keittiökikkailuja mihinkään vuodenaikaan, mutta erityisesti kesällä haluan ruoan valmistuvan mahdollisimman vaivattomasti ja nopeasti - mausta ja nautinnosta tinkimättä. Laadukkaat raaka-aineet maistuvat hyvältä lähes sellaisenaan ja takaavat sen, ettei keittiössä tarvitse juuri jumittaa, vaan voi keskittyä kesäelosta nauttimiseen.
Grillattua vesimelonia, minttua & fetaa kertoo jo nimenä sen, kuinka simppelistä sapuskasta on kyse: meloni grillataan, sen päälle revitään mintunlehtiä ja murennetaan vielä suolaista ja sopivan hapanta lampaanmaitofetaa. Täydellistä lomaruokaa, sanoisin!
P.S. Jos käytössäsi ei ole grilliä, niin parilapannu ajaa myös asiansa.
Salaatti grillatusta vesimelonista, minttua ja fetaa (useammalle ruokailijalle)
1 pieni vesimeloni
oliiviöljyä
n. 200g lampaan- tai vuohenmaitofetaa
pari kourallista mintunlehtiä karkeasti silputtuna
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
extra virgine -oliiviöljyä
Leikkaa vesimeloni haluamasi kokoisiksi siivuiksi. Sivele viipaleet molemmin puolin oliiviöljyllä. Grillaa vesimeloninviipaleet grillissä molemmin puolin, pari minuuttia per puoli. Mausta grillatut melonit merisuolalla ja mustapippurilla. Aseta meloninviipaleet laakealle vadille. Murenna fetajuusto käsin melonien päälle. Viimeistele silputulla mintulla ja lorauksella laadukasta ja voimakkaan makuista extra virgine -oliiviöljyä.
sunnuntai 21. toukokuuta 2017
Nice, nice, Nice Cream - pikainen mango-banaanipehmis
Auringonsäteiden myötä mieleni alkoi heti tehdä jäätelöä ja meillä syötiinkin tänään jo aamiaisella tätä ihanaista mango-banaanijäätelöä...
Itselläni on aina jäisiä, paloiteltuja banaaneja sekä muita hedelmiä ja marjoja pakastimessa ja kookosmaitoa jääkaapissa, joten tällaiset nice cream -jädet valmistuvat hetkessä jäätelönhimon iskiessä: ei muuta kuin ainakset blenderiin ja surauttaen sileäksi. Sitten vain hyvisjäde kouraan ja ulos aurinkoon!
Mango -nice cream (kahdelle)
2 pakastettua banaania paloiteltuina
200 g pakastettuja mangon paloja
1 tlk jääkaapissa jäädytettyä kookosmaitoa, käytä tähän vain paksu kermainen osa
1/2 tl vaniljajauhetta
(halutessasi 1 rkl vaahterasiirappia tai muuta makeuttajaa)
Laita koosmaidon paksu kermainen osa (käytä loppu myöhemmin esim. smoothieen) ja muut ainekset blenderiin. Aja tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta. Jaa mango-banaanipehmis kulhoihin ja nauti!
tiistai 16. toukokuuta 2017
Vihdoin villinä - villiyrttipesto vuohenputkesta
Vietimme viime viikonlopun maalla, ja pääsin viimein starttaamaan
villivihannessesongin! Vaikka kevät on tänä vuonna myöhässä, eivätkä
esimerkiksi maitohorsmat olleet vielä versoneet, pääsin jo herkuttelemaan
useammilla villiyrteillä. Poimulehdet ja voikukanlehdet löysivät tiensä
salaatteihin ja uuden uutukaisia nokkosia sekä vuohenputkenversoja ujutin
viikonlopun mittaan useampaankin ruokalajiin.
Keväällä ja kesällä valmistan usein villiyrttipestoja, yrttejä
vaihdellen. Tällä kertaa ensimmäinen kevätpesto valmistui pelkistä vuohenputkista,
joiden aromaattinen, hieman sitruksinen aromi sopii siihen loistavasti.
Miten mahtavalta tuntuikaan kipaista avojaloin pihalle poimimaan
vuohenputkenversoja ja pyöräyttää niistä keittiössä pesto sunnuntaiaamiaiselle
(ja toisen satsin surautin grillivihannesten seuraksi). Villillä voimaruoalla päivä
alkoi ihanasti!
HUOM! Kerääthän luonnosta vain sellaisia kasveja, jotka tunnistat varmasti (esimerkiksi putkikasveilla on myrkyllisiä näköislajeja, joihin ne voi sekoittaa)!
HUOM! Kerääthän luonnosta vain sellaisia kasveja, jotka tunnistat varmasti (esimerkiksi putkikasveilla on myrkyllisiä näköislajeja, joihin ne voi sekoittaa)!
Villivihannespesto vuohenputkesta
neljä reilua kourallista vuohenputkenversoja silputtuna
neljä reilua kourallista vuohenputkenversoja silputtuna
HUOM! Kerää luonnosta vain kasveja, jotka varmasti tunnistat!
yksi valkosipulinkynsi silputtuna
kourallinen pinjansiemeniä
hienoa (harmaata) merisuolaa ja mustapippuria myllystä
kourallinen miedosti paahdettuja pinjansiemeniä
n. 1,5 dl (luomulaatuista) extra virgine -oliiviöljyä
1 rkl (luomu)sitruunanmehua
hienoa (harmaata) merisuolaa ja mustapippuria myllystä
kourallinen miedosti paahdettuja pinjansiemeniä
n. 1,5 dl (luomulaatuista) extra virgine -oliiviöljyä
1 rkl (luomu)sitruunanmehua
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)