Tykkään caesarsalaatista, varsinkin erilaisista kaaleista
valmistettuna. Yksi tämän hetken lounassuosikeistani on Cargon lehtikaalista
valmistettu caesarsalaatti, jossa on rutkasti avokadoa ja päällä murusteltua
siemennäkkäriä (minä kun en niitä ihania krutonkeja voi syödä).
Lehtikaalientusiastina kokkaan itsekin caesaria usein
lehtikaalista. Lehtikaalin lisäksi suosin mustakaalia, josta syntyy
niin ikään herkullinen salaatti. Tämä mustakaalista valmistettu versio on Cargon
innoittama, joskin annoksen rapeuttajana toimivat siemennäkkärin sijaan
saksanpähkinät.
Kaltaisiani kaalien ystäviä saattavat kiinnostaa myös aiemmin
postaamani caesarversiot. Grillatun varhaisakaalicaesarin ohjeen löydät täältä. Raa’asta parsakaalistä pyöräytetyn salaatin resepti löytyy puoletsaan täältä.
Caesarsalaatti mustakaalista & avokadoa
(kahdelle)
5 suurta mustakaalin lehteä
1 avokado
runsaasti vastaraastettua parmesaania tai parmesaanilastuja
saksanpähkinöitä tai leipäkrutonkeja
caesarkastiketta oman maun mukaan, ohje alla.
Caesarkastike
majoneesiin:
1 kananmuna (valkuainen + keltuainen)
1 dl neutraalin makuista öljyä
1,5 dl extra virgine -oliiviöljyä
2 tl dijon-sinappia
2 rkl (luomu)sitruunanmehua
lisäksi:
4 öljyyn säilöttyä sardellifilettä tai runsas 1 rkl
kapriksia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
n. 1 dl vastaraastettua parmesania
(pari tippaa Worcestershire-katiketta)
mustapippuria myllystä ja hienoa merisuolaa maun
mukaan
Mittaa kananmuna, sitruunanmehu öljyt ja sinappi suorareunaiseen,
korkeaan ja kapeahkoon astiaan (astian reunat eivät saa levetä ylöspäin). Kaikkien
ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Aseta sauvasekoitin astian pohjaa vasten
ja aja täydellä teholla, nostaen sauvasekoitinta samalla ylöspäin. Pyöräytä
pari kertaa sauvasekoittimella. Majoneesin muodostuttua lisää joukkoon hienoksi
silputut sardellit ja raastettu valkosipuli. Pyöräytä vielä sauvasekoittimella.
Sekoita joukkoon raastettu parmesaani. Mausta Worcestershire-kastikkeella,
pippurilla ja tarvittaessa suolalla.