maanantai 15. elokuuta 2016

Caesarsalaatti mustakaalista & avokadoa

Caesarsalaatti, caesarsalaatti mustakaalista, mustakaalisalaatti, lehtikaalicaesar, gluteeniton caesarsalaatti
Tykkään caesarsalaatista, varsinkin erilaisista kaaleista valmistettuna. Yksi tämän hetken lounassuosikeistani on Cargon lehtikaalista valmistettu caesarsalaatti, jossa on rutkasti avokadoa ja päällä murusteltua siemennäkkäriä (minä kun en niitä ihania krutonkeja voi syödä).

Lehtikaalientusiastina kokkaan itsekin caesaria usein lehtikaalista. Lehtikaalin lisäksi suosin mustakaalia, josta syntyy niin ikään herkullinen salaatti. Tämä mustakaalista valmistettu versio on Cargon innoittama, joskin annoksen rapeuttajana toimivat siemennäkkärin sijaan saksanpähkinät.

Kaltaisiani kaalien ystäviä saattavat kiinnostaa myös aiemmin postaamani caesarversiot. Grillatun varhaisakaalicaesarin ohjeen löydät täältä. Raa’asta parsakaalistä pyöräytetyn salaatin resepti löytyy puoletsaan täältä.    

Caesarsalaatti mustakaalista & avokadoa (kahdelle)

5 suurta mustakaalin lehteä
1 avokado
runsaasti vastaraastettua parmesaania tai parmesaanilastuja
saksanpähkinöitä tai leipäkrutonkeja
caesarkastiketta oman maun mukaan, ohje alla.


Pese ja kuivaa mustakaalinlehdet. Poista keskiruodit ja revi kaalinlehdet suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita kaalinlehdet suureen kulhoon. Lisää joukkoon caesarkastiketta (ohje alla) ja sekoita kastike salaatin joukkoon käsin. Halkaise avokado. Koverra hedelmälihat kuoresta.  Viipaloi avokado. Asettele mustakaalisalaatti lautasille. Nostele avokadot salaattipedin päälle. Viimeistele raastetulla parmesanilla ja saksanpähkinöillä tai leipäkrutongeilla. 

Caesarkastike

majoneesiin:

1 kananmuna (valkuainen + keltuainen)
1 dl neutraalin makuista öljyä
1,5 dl extra virgine -oliiviöljyä
2 tl dijon-sinappia
2 rkl (luomu)sitruunanmehua

lisäksi:

4 öljyyn säilöttyä sardellifilettä tai runsas 1 rkl kapriksia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
n. 1 dl vastaraastettua parmesania
(pari tippaa Worcestershire-katiketta)
mustapippuria myllystä ja hienoa merisuolaa maun mukaan

Mittaa kananmuna, sitruunanmehu öljyt ja sinappi suorareunaiseen, korkeaan ja kapeahkoon astiaan (astian reunat eivät saa levetä ylöspäin). Kaikkien ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Aseta sauvasekoitin astian pohjaa vasten ja aja täydellä teholla, nostaen sauvasekoitinta samalla ylöspäin. Pyöräytä pari kertaa sauvasekoittimella. Majoneesin muodostuttua lisää joukkoon hienoksi silputut sardellit ja raastettu valkosipuli. Pyöräytä vielä sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani. Mausta Worcestershire-kastikkeella, pippurilla ja tarvittaessa suolalla.




tiistai 9. elokuuta 2016

Kesän grillitrendini - voisulalla maustetut jättikatkaravut


Tänä kesänä valelen näemmä grilliruoan kuin grilliruoan mausteisella voisulalla. Kummipoikani lentävää lausetta lainatakseni "miksipä en tekisi niin", koska se nyt tuntuu sopivan lähes mihin vain maissintähkistä näihin jättikatkarapuihin.

Mielestäni katkoihin saa parhaimman maun, kun ne maustaa voisulalla vasta grillaamisen jälkeen, eikä marinoi niitä lainkaan etukäteen.  Näin niiden valmistaminen on kaiken lisäksi supernopeaa, varsinkin kun ne kypsentää kätevästi halsterissa - se sopii minulle varsin hyvin nyt(kin), kun arki on alkanut.

Grillatut jättikatkaravut (neljälle)

800 g MSC-sertifioituja jättikatkarapuja

n. 60 g voita
3 valkosipulinkynttä raastettuna
chilihiutaleita maun mukaan
ripaus paprikajauhetta
tilkka (luomu)sitruunanmehua
Maldon-suolaa 

Jos käytät pakastettuja rapuja, sulata ja valuta jättikatkaravut. Valmista voisula. Sulata voi pienessä kattilassa. Lisää raastettu valkosipuli, chili ja paprikajauhe. Mausta sormisuolalla ja tilkalla sitruunanmehua. Tarkista maku.

Asettele katkaravut halsteriin tai vartaisiin. Grillaa jättikatkarapuja pari minuuttia per puoli. Kaada ravut astiaan. Valuta voisula niiden päälle. Kääntele katkarapuja, jotta ne maustuvat tasaisesti. 










maanantai 1. elokuuta 2016

Oi kesä - aamiainen uintikallioilla


Hanko-aamuni alkavat aamu-uinnilla, satoi tai paistoi. Jo pelkkä merenrantaan käveleminen aamutakkiin sonnustautuneena saa hyvälle tuulelle, puhumattakaan siitä fiiliksestä, minkä meressä uiminen saa aikaan. Toisinaan merivesi on niin jäätävää, että tyydyn pelkkään kastautumiseen, toisinaan taas uin pitkään ja ihailen ulapalle avautuvaa maisemaa, joka on yhtä aikaa kovin tuttu ja aina erilainen.

Parhaimpia ovat ne aamut, jolloin pakkaan rannalle mukaan myös aamiaisen. Vaikka panostan mielelläni retkieväisiin, täytyy päivän ensimmäisen aterian valmistua lapsiperheessä varsin pikaisesti. Niinpä eväsleipä ajaa aamulla asiansa: jokainen perheenjäsen saa valita aamiaisleipäänsä mieleiset täytteet ja sujauttaa sen sitten SAGAn eväspussiin.


Tällä hetkellä suosikkiaamiaisleipäni syntyy kasaamalla kaura- tai tattarileivän päälle rutkasti avokadoa sekä versoja tai ituja. Tämä setti toimii hyvin myös aamiaisretkellä. Lisäksi pärekoriin ei tarvitsekaan pakata muuta kuin termoskannullinen teetä tai kahvia - miten helppoa ja vaivatonta kesäaamun kruunaava aamuhetki onkaan toteuttaa!


SAGA-Eväspussit valmistetaan sertifioidusta puusta. Toisin kuin muovipussit, biohajoavat pussit pitävät eväät kuivina.  Itse en mikroaaltouunia omista, mutta pussit ovat myös mikronkestäviä. Lisäksi ne soveltuvat pakastamiseen. 

Tykkään SAGAN pussien simppelistä lookista. Naruilla ja leimoilla niistä on helppo tuunata mieleisensä.

Retkieväs - versoilla silattu avokadoleipä (yhdelle)

1 halkaistava (kaura)sämpylä
1/2-1 avokado (koosta riippuen)
1/2 limen mehu
sormisuolaa
(mustapippuria myllystä)
versoja tai ituja
(Extra Virgine -oliiviöljyä)

Lisäksi
SAGA-eväspussi

Koverra avokado kuorestaan. Muusaa avokado haarukalla karkeaksi tahnaksi. Mausta limenmehulla ja suolalla sekä halutessasi mustapippurilla. Halkaise sämpylä. Levitä avokadotahna sämpylän alapuoliskon päälle. Kasaa avokadon päälle runsaasti versoja tai ituja. Pirskottele päälle hiukan oliiviöljyä. Laita sämpylän lakki päälle. Pakkaa sämpylä SAGA-eväspussiin ja lähde retkelle. Nauti eväsleipä ulkona mielipaikassasi.


Tuokoon elokuu tullessaan vielä monta hyvää aamuhetkeä ja eväsretkeä!


Yhteistyössä