torstai 14. heinäkuuta 2016

Munakas italialaisittain - kesäkurpitsa-vuohenjuustofrittata


Meillä syödään melko usein lounaaksi jonkinlaista frittataa. Pannussa kypsennetty, italialaistyyppinen, ruokaisa munakas on myös oivallinen brunssiruoka ja piknikeväs, joten ainakin minä pakkaan sitä toisinaan mukaan kesäretkilleni.

Tässä versiossa on kesäkurpitsan lisäksi vuohenjuustoa, mutta yhtä hyvin tähän voi upottaa vaikkapa fetaa tai parmesaania.

Kurkkaa myös suppilovahvero-perunafrittatan resepti täältä.

Kesäkurpitsa-vuohenjuustofrittata (n. neljälle)

1 pieni kesäkurpista
1/2 pieni sipuli
nokare voita / tilkka öljyä
6 (luomu)kananmunaa
2 rkl vettä
100 g pehmeää vuohenjuustoa, esim. Chèvreä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna tai runsas hyppysellinen kuivattua timjamia

Napsauta uunin grillivastus päälle. Silppua sipuli. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi, pyöreiksi viipaleiksi. Vatkaa kananmunien rakenne rikki haarukalla. Lisää vesi ja sekoita kevyesti. Mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. 

Kuumenna voi / öljy valurautapannussa. Lisää sipulisilppu pannuun ja kuullota se pehmeäksi. Kaada munaseos pannuun. Lado kesäkurpitsat pannuun ja painele joukkoon myös murustettu vuohenjuusto. Kypsennä munakasta muutama minuutti keskilämmöllä. Kypsennä munakas loppuun uunin grillivastuksen alla. Valmiin frittatan pinnan tulee olla kevyesti ruskistunut.

torstai 7. heinäkuuta 2016

Hyvän olon kesäpäivään - suklainen Nice Cream


Jäisistä banaaneista blenderissä pyöräytetyt Nice Creamit ovat olleet viime vuosina melkoisessa nosteessa. Eikä ihme, maidottoman ja sokerittoman herkun jälkeen makean himo on täyttynyt, mutta olo on edelleen hyvä ja hehkeä. 

Aloin valmistaa vegaanisia banaanijäätelöitä vuosia sitten Espanjan talolla ollessamme. Niiden myötä en jäänyt laktoosi-intolerantikkona enää paitsi päivittäisistä jäätelöhetkistä. Maitotuotteet eivät ole koskaan sopineet minulle suurina määrinä ja parin viime vuoden aikana olen karsinut ruokavaliostani myös valkoisen sokerin määrää - ja vatsani kiittää! 

Sairastin keväällä vaikean Mycoplasmainfektion, josta toipuminen on vienyt kuukausia. Sängyssä vietettyjen viikkojen aikana tutustuin myös siihen, miten toipumista voi tukea ruokavaliolla. Yhtenä ohjeena oli maitotuotteista ja sokerista luopuminen. Niinpä olin kome kuukautta näiden ruoka-aineiden suhteen ehdoton (vaikka en muuten täysin ehdoton olekaan).

Se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, ettenkö olisi herkutellut makealla - hunajalla, vaahterasiirapilla, kookossokerilla, taateleilla ja banaaneilla saa ruokiin luonnollista makeutta. Erityisen paljon olen nauttinut Nice Cream -pikajäätelöitä. 

Pääsin kevään tautikimarastani huolimatta huhtikuun lopussa Virpi Mikkosen ja Tuulia Talvitien Hyvän olon jäätelökirjan julkkareihin. Kaunis kirja on inspiroinut minua suuresti. Kaikki kirjan jäätelöreseptit ovat luontaisesti gluteenittomia, maidottomia ja sokerittomia. Kattavassa hyvisjäätelökirjassa on itselleni tuttujen pikajäätelöiden lisäksi ohjeita esimerkiksi jäätelökoneella valmistettaviin kermaisiin jäätelöihin ja jäätelökakkuihin.

Kunhan pääsen lapsineni parin viikon päästä Hankoon, aion juhlistaa yhtä kesäni kohokohtaa kirjan "Snickers"- tai kirsikkajäätelökakulla. Tällä kertaa jaan kanssanne Virpin ja Tuulian suklaa-banaanijäätelön reseptin. Kuvan herkun nautin kesäkuussa 45-asteen helteessä, viiniköynnöksen katveessa Espanjassa. Ihan noin korkeita hellelukemia en kaipaa, mutten panisi pientä lämpöaaltoa pahitteeksi - kesän lämmössä hyvisjädet maistuvat erityisen hyviltä.

   

Hyvän olon jäätelökirjan Suklaa-banaanijäätelö

2 pakastettua banaania
1,4 rkl raakakaakaojauhetta
(tai makeuttamatonta kaakaojauhetta)
1 rkl kotimaista luomuhunajaa tai muuta makeutta
2-3 rkl makeuttamatonta mantelimaitoa (tai muuta maitojuomaa), jos tarpeen

Kuori ja pilko banaanit pieninä paloina. Laita banaanit suljettavaan pussiin tai kannelliseen pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia.

Laita  jäiset banaanipalat blenderiin ja sekoita matalalla teholla, kunnes saat murua. Nosta pikkuhiljaa nopeutta ja jatka sekoittamista, kunnes banaaneista alkaa muodostua tasaista massaa. Saatat joutua kaapimaan tehosekoittimen laitoja lusikalla muutaman kerran ennen kuin massa sekoittuu. Jos tarpeen, lisää muutama lusikallinen mantelimaitoa (tai muuta maitojuomaa). Lisää lopuksi vanilja, hunaja ja/tai kaakao ja sekoita tasaiseksi. Kaada jäätelö kulhoon ja nautiskele heti!



tiistai 5. heinäkuuta 2016

Tuoreesti tattarista - uusi, gluteeniton tulkinta vispipuurosta


Esikoista odottaessani keitin puolukoista ja spelttimannaryyneistä vähintään joka toinen päivä suuren kattilallisen vispipuuroa. Söin sitä sitten kuukausi kaupalla pari lautasellista päivässä, joten ei ole ihme, että lapsi on pitänyt puolukoista pienestä pitäen...

Vaikka en ole enää raskauksieni jälkeen sortunut moisiin ylilyönteihin vispipuuron (tai minkään muunkaan) kanssa, tykkään siitä edelleen, paljon. Nyt kun suhteeni kotimaisiin viljoihin on poikki, olen kuitenkin joutunut luopumaan tästä spelttiherkustani. Niinpä innostuin, kun Kira taannoin postasi Insaansa kuvan tattarista valmistetusta tuorevispipuurosta. Onneksi resepti seurasi perässä myös Truly Kira -blogin puolelle. Kiran tuntien ohje lunasti lupauksensa, ja tämä tattarivispipuuro tuli oitis osaksi aamiaisrepertuaariani. 

Kiran tattarista valmistettu tuorevispipuuro (n. kahdelle)

1 1/2 dl raakoja, kokonaisia tattarisuurimoita 
vettä liotusta varten 
4 rkl chia-siemeniä
n.3 dl cashew maitoa + lisää tarjoiluun 
1/2 dl sokeroimatonta puolukkamehua
4 kivetöntä medjool-taatelia (tai tuoreita taateleita)
3 dl tuoreita puolukoita tai sulatettuja pakastemarjoja marjoja (myös karpalot ja vadelmat sekä marjojen sekoitus sopivat)
ripaus hienoa merisuolaa 
muita mausteita (esim. vaniljaa tai kardemummaa)

Liota suurimoita runsaassa vedessä jääkaapissa 12 tuntia. Liota chia-siemeniä 1 dl cashewmaitoa vähintään 2 tuntia tai yön yli. 

Huuhtele liotetut suurimot ja kaada blenderiin lopun cashewmaidon, chia-siemenseoksen, puolukkamehun, taateleiden, marjojen ja mausteiden kanssa. Blendaa aivan sileäksi, suht paksuksi puuroksi. Lisää tarvittaessa cashewmaitoa ja makeutta. 

Tarjoile halutessasi (cashew)maidon ja marjojen kanssa. 
        
Cashewmaito

2 dl raakoja cashewpähkinöitä
vettä
pari reilua ripausta suolaa
2 kivetöntä medjooltaatelia (tai maun mukaan)

Liota pähkinöitä jääkaapissa runsaassa vedessä yön yli (tai 
vähintään 4 tuntia)

Huuhtele pähkinät ja kaada ne blenderiin. Lisää vettä*, suolaa ja
taatelit, pyöräytä sileäksi maidoksi. 

Lisää tarvittaessa mausteita ja vettä. Siivilöi maito, mikäli blenderi 
ei saanut pähkinöitä vedettyä täysin sileäksi. 

*Veden määrä riippuu siitä, miten tehokas blenderisi on.