maanantai 14. tammikuuta 2013

Sunnuntaisapuskaa: italialainen lihamureke


Tuhti, parmesanilla maustettu ja ilmakuivattuun kinkkuun kääräisty lihamureke oli omiaan talvisunnuntain sapuskaksi. Lihamureke ei ole järin kesäinen ruoka, mutta sen ääressä aloin kuitenkin haikailla kesää, muistella edellistä ja suunnitella tulevaa (vaikka onhan siihen vielä tuhottomasti aikaa...). Valmistin murekkeen nimittäin lihasta, jonka ostin viime kesänä Mörbyn tilalta.

Pohjan kunnassa sijaitseva Mörbyn luomutila on Pohjan vanhimpia maatiloja, jonka tuotanto on vuodesta 2001 lähtien ollut täysin luonnonmukaista.  Mörbyn retkellämme pääsimme maatilapuodin antimien lisäksi myös tutustumaan joihinkin tilan eläimiin, viime vuoden sonnivasikoihin ja kaneihin.  On kiva tietää, mistä syömäni liha on peräisin. Vielä keskenkavuiset, järkälemäiset sonnit olivat niin lauhkeita, että niiden karheaa otsatukkaa uskalsi jopa silittää. Kaikesta näki, että täällä pidetään eläimistä hyvää huolta.

Suosin lihassa luomua. Mielestäni eron huomaa maussa. Seisoin taannoin lihatiskillä odottamassa, että myyjä jauhaisi takahuoneessa lihapulliini luomulihaa. Vieressäni omaa annostaan odotti harmaantunut herrasmies. Hän oli tullut ostoksille vaimonsa lähettämänä ja kertoi, ettei hän "muuten tuosta luomusta tiedä, mutta parhaat lihapullat vaimo tekee luomulihasta. Ne maistuvat sellaiselta kuin kuuluu."  Niinpä niin. Parempi maku selittynee osittain jo sillä, että luomulihassa on yleensä enemmän rasvaa. Lähes rasvattomasta lihasta kun ei esimerkiksi saa millään yhtä maukkaita pullia kuin sellaisesta, jossa on mukana myös rasvaa. 

Italialainen lihamureke

800 g naudan jauhelihaa
2 varsisellerin vartta
1 porkkana
1 sipuli 
öljyä
silputtua persiljaa
2 munaa
160 g raastettua parmesaania
kahden paksun, vaalean leipäviipaleen sisus
2 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria myllystä
viipaloitua ilmakuivattua kinkkua

valkoviiniä murekkeen valeluun


Hienonna porkkana ja varsiselleri hyvin hienoksi. Silppua sipuli. Kuullota kasviksia öljytilkassa. Liota murennettua leipää hetki lihaliemessä. Puristele liika neste pois. 

Yhdistä jauheliha, leipämuru, vihannekset, persilja, kananmunat ja parmesaani kulhossa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin. Muotoile murekkeeksi ja paista 160-asteisessa uunissa n. 1 tunti. Valele välillä valkoviinillä. Ota mureke uunista ja päällystä se ilmakuivatuilla kinkkuviipaleilla. Jatka kypsentämistä vielä 25 minuuttia.







tiistai 8. tammikuuta 2013

Sileää valkopapukeittoa


Kummipoikani kutsui itsensä meille lättykesteihin. Lättyjä oli tarkoitus syödä paljon, joten pääruoan oli oltava sellainen, että sen jälkeen jaksaa vielä vinon pinon räiskäleitä. Hyisenä talvipäivänä sileä ja sakea valkopapukeitto oli omiaan tähän tarkoitukseen. Keiton ja lättyjen jälkeen suunnattiin seikkailemaan Lux Helsingin Töölönlahdelle loihtimaan satumetsään. Tapahtuman valoteoksia ehtii ihailla vielä tänään - suosittelen (keitolla tai ilman)!

Sileä valkopapukeitto

500 g kuivattuja valkoisia papuja
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
voita + öljyä
pala savukylkeä
2 laakerinlehteä
timjamin oksa
n. 1 l mietoa kanalientä
3 dl kermaa
hienoa merisuolaa
ripaus cayennepippuria

Liota papuja yön yli kylmässä vedessä. Huuhtele ja valuta pavut. Kuullota sipuleita voin ja öljyn seoksessa. Lisää savukylki ja pavut. Lisää kanalientä sen verran, että pavut peittyvät,  (lisää lientä tarvittaessa). Keitä miedolla lämmöllä n. tunti, kunnes pavut ovat pehmeitä. Soseuta keitto ja lisää kerma. Kuumenna ja pyöräytä vielä kertaalleen sauvasekoittimella. Ripottele pinnalle vaikkapa tuoretta persiljaa tai kirveliä ja lurauta päälle hyvää oliiviöljyä. Lisäksi voit tarjota esim. mieleistäsi kuutioitua, kypsää lihaa.




perjantai 4. tammikuuta 2013

Tattarisalaattia, tahini-jogurttikastiketta ja jättipitaleipä






Aina tasaisin väliajoin minun on saatava Lähi-idän keittiön inspiroimaa ruokaa. Uutena vuotena herkuttelimme kotonamme ylenpalttisen runsaan meze-pöydän ääressä ystäviemme kanssa. Vaihde jäi päälle. Erilaisten tahnojen, salaattien ja vartaiden valmistaminen on sinänsä helppoa, mutta vie jonkin verran aikaa. Tämä ateria sen sijaan valmistuu vaikka arki-iltana, jolloin ei halua käyttää paljon aikaa ruoanlaittoon. 

Tattarisalaatin, pitaleivän ja tahini-jogurtin lisäksi söimme mausteisia falafel-pyöryköitä. Tällä kertaa halusin valmistaa makumaailmaltaan miedon salaatin, johon käytin bulgurin asemesta tattarisuurimoita. Tattari muuten sopii myös keliaakikoille ja kaikille muillekin kotimaisia viljoja karttaville. 

Oheisella pitaleipäohjeella voi valmistaa myös pienempiä pitoja, mutta itse tein yhden suuren leivän, joka mahtui juuri ja juuri uunipellille. Paksuhkoa leipää ei ollut tarkoitettu täytettäväksi, vaan kukin repi siitä mieleisiään paloja. 


Tattarisalaatti

3 dl tattarisuurimoita 
sokeriherneitä
1 kurkku kuorittuna ja pieneksi kuutioituna
1 vihreä parika suoikaloituna
runsaasti tuoretta tilliä
ruohosipulia
1-1,5 sitruunan mehu
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
rouhittuja saksanpähkinöitä

Keitä tattari pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä. Upota sokeriherneet minuutiksi suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Huuhtele heti kylmällä vedellä, jotta ne eivät kypsy liikaa. Silppua tilli ja ruohosipuli. Rouhi pähkinät ja paahda niitä hetki kuivalla pannulla. Yhdistä ainekset kulhossa. Mausta sitruunamehulla ja öljyllä sekä suolalla ja mustapippurilla.

Jättipitaleipä

1 1/4 dl maitoa
30 g hiivaa
1,1 l vehnäjauhoja
1,5-2 tl suolaa
1 3/4 vettä
1 keltuainen
1/2 rkl oliiviöljyä
seesaminsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita vehnäjauhot ja ja suola keskenään toisessa kulhossa. Lisää maitoseos ja vesi. Alusta taikinaa viitisen minuuttia, eli kunnes se on kimmoisaa. Kohota lämpimässä 45 minuuttia. Taputtele litteäksi leiväksi, jonka reunat ovat hieman keskustaa paksummat. Vatkaa keltuaisen rakenne rikki ja sekoita siihen oliiviöljy. Voitele leivät munaseoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteissa uunissa 15 minuuttia.

Tahini-jogurttikastike

3 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl tahinia
2 rkl paahdettuja seesaminisemeniä
merisuolaa
1/2-1 sitruunan mehu

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunaa tai suolaa.