torstai 2. helmikuuta 2017

Gluteeniton Runebergin torttu (GF)

Sokeriton Runebergin torttu, luontaisesti gluteeniton Runebergin torttu

Hyvä Runebergin torttu on mehevä ja pähkinäinen. Minulla sen on oltava myös gluteeniton ja mielellään myös ilman valkoista sokeria leivottu. Katselin pari päivää sitten ruokakaupassa myytävien gluteenittomien Runebergin torttujen pitkän pitkää raaka-aineluetteloa, joka vilisi jos jonkinlaisia epämääräisiä ainesosia. Koska halauen syödä mahdollisimman aitoa ruokaa, totesin jälleen kerran, etteivät nämä leipomukset ole minua varten.

Minun on jo pidemmän aikaa pitänyt kehitellä herkullisten gluteenittomien ja luontaisesti makeutettujen Runebergintorttujen resepti. Tänä vuonna sen viimein myös tein, paitsi etten leiponut torttuja monikossa vaan yksikössä, sillä kyllähän Runebergin kakkua voi myös tortuksi nimittää.

Omakehun uhallakin täytyy todeta, ettei tämä kakku todellakaan kalpene perinteiseen tapaan leivottujen Runebergin torttujen rinnalla, päinvastoin. Oivallinen, sopivan kostea taikina syntyy hasselpähkinärouheesta sekä manteli- ja riisijauhoista. Karamellimaisella kookossokerilla makeutettu ja kardemummalla maustettu taikina oli jo itsessään niin hyvää, että pieniä taikinakulhon kaapijoita piti vähän toppuutella, etteivät he olisi siirtyneet lusikoimaan taikinaa myös suoraan kakkuvuoasta.

Jäähtyneen kakun päälle levitin notkistettua kookoskermaa ja chiansiemen-vadelmahilloa. Ilman oikenan näköistä kuorrutetta Runebergin kunniaksi leivottu leivonnainen ei nimittäin näytä siltä miltä sen pitää. Jos Runebergin kakun muoto ei miellytä, voi taikinasta tietysti leipoa myös Runebergin torttuja. Jaa taikina silloin muffinssivuokiin siten, että jätät niihin kohoamisvaran. Huomioi myös, että torttuja paistettaessa paistoaika on luonnollisesti lyhyempi.

Vuoden ensimmäinen Runebergin kakku on meillä jo syöty. Viikonloppuna paistan kuitenkinkin uuden tortun, koska täytyyhän myös (ja ennen kaikkea) Runebergin päivänä herkutella runoilijan nimikkoleivoksella.

P.S. Jos vegaaniset Runebergin tortut kiinnostavat, kannattaa käydä kurkkaamassa Tuulian torttujen resepti.

Runebergin torttu chiansiemen-vadelmahillolla, Chiansiemen-vadelmahillo, gluteeniton Runebergin torttu

Gluteeniton Runebergintorttu

Taikina

150 g (kirnu)voita
1,5 dl kookossokeria
2 kananmunaa
1,5 dl hasselpähkinärouhetta
1,5 dl mantelijauhoa
1,5 dl riisijauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
(1/2 tl vaniljajauhetta)

Lisäksi

1 tk kookoskermaa (jääkaapissa säilytettynä)
chiansiemen-vadelmahilloa

Chiansiemen-vadelmahillo

200 g kotimaisia pakastevadelmia sulatettuna
2 rkl chian siemeniä
1,5 rkl vaahterasiirappia 
1/2 tl jauhettua vaniljaa

Valmista ensin chiansiemen-vadelmahillo. Murskaa vadelmat kulhossa haarukalla. Lisää chian siemenet, vaahterasiirappi ja vaniljajauhe. Anna hilloin tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Vaahdota voi ja kookossokeri toisessa kulhossa sähkövatkaimella. Lisää kananmunat voi-sokeriseokseen ja vatkaa voimakkaasti. Sekoita kuivat ainekset voi-kananmunaseoksen joukkoon esim. puuhaarukalla.

Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun suorakulmaiseen kakkuvuokaan tasaisesti. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30-35 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla. Voit myös jakaa taikinan muffinssivuokiin, jolloin saat Runebergin leivoksia. Muista jättää vuokiin kohoamisvara. Leivokset myös kypsyvät kakkua nopeammin.

Anna kakun jäähtyä vuoassa kauttaaltaan. Nosta jäähtynyt kakku varovasti vuoasta tarjoiluvadille. Notkista kookoskerma esim. nuolijalla. Koristele kakku kookoskermalla ja chiansiemen-vadelmahillolla.

Gluteeniton Runebergin torttu, sokeriton Runebergin torttu, luontaisesti gluteeniton Runebergin torttu, gluteenittomien Runebergin torttujen resepti


5 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Loistava ohje, kiitos! Tosin jouduin vaihtamaan kookossokerin intiaanisokeriin, hasselpähkinät cashewpähkinöihin, riisijauhot tattarijauhoihin, ja vadelmat punaherukoihin. Lisäsin herukoiden kirpeyden takia vaahterasiirapin määrää. Tein pikku torttuja muffinssivuokiin, oli tosi hyviä :)

Selina kirjoitti...

Mahtavaa, että tykkäsit, Kirsi! Hyvä tietää, että maku oli hyvä myös tattarilla. Tykkään paljon tattarista ja yritän pitää riisijauhon käytön minimissä. Herukat toimivat varmasti tässä myös ihanasti!

Citypulu kirjoitti...

Tein tätä kakkua ja tyttären poikaystävä sanoi, että se oli parasta kakkua mitä hän on ikinä syönyt. Itse pidin myös kovasti. Ei tarvi olla Runebergin päivä, tätä voi syödä koska vaan. Jätän vain vadelmahillon ja kookoskerman pois.

Taru kirjoitti...

Mahtavaa löytää vehnätön versio tästä suosikkileivonnaisesta! Ajattelin vähän tuunata reseptiä ja lisätä vähän kauraleseitä joukkoon (korvannen ehkä osan riisijauhoista), jotta tulisi korppujauhomaista fiilistä.

Chia-hillot ovat ihan parhaita! Kiitos!

Unknown kirjoitti...

Kiitos ohjeesta. Minkä kokoinen taikina mahtaisi olla 20cm halkaisijan pyöreään vuokaan sopiva? :) Voiko kakkua kostuttaa ja sopisiko mielestäsi rommi vai kasvasmanteli siihen paremmin?