keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Pääsiäistraditio - kahvilla valeltu lampaanpaisti


Karitsanviulu, tuoretta rosmariinia, valkosipulia, vahvaa kahvia ja kermaa - niistä on pääsiäislampaan maut tehty. Pääsiäistä edeltävä keskiviikkoilta ei ehkä kaikkien mielestä ole "hyvissä ajoin ennen pääsiäistä", mutta tässä kuitenkin lupaamani kahvilla valellun lampaanviulun resepti.

Rakastin tätä ruokaa lapsena ja haluan syödä sitä edelleen kerran vuodessa, pääsiäissunnuntaina, juuri näin. Käytän ruoanlaitossa hyvin vähän kermaa, mutta tähän lammasruokaan se kuuluu. Murean lihan kanssa tarjoillaan kahvikastiketta sekä voilla ja kermalla kostutettuja valkosipuliperunoita (ja ehkä sitä minttupestoakin niille, jotka eivät kestä pääsiäsitä ilman minttua). 

Kahvilla valeltu lampaanpaisti

1 karitsanviulu (noin 2 kg)
reilusti hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
3 rosmariininoksan neulaset
7 valkosipulinkynttä

2 dl kermaa
3-4 espressoshottia tai 2 dl vahvaa kahvia (tai maun mukaan)

Ota paisti hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Poista mahdolliset kalvot lihan pinnasta. Hiero lihan pintaan reippaasti hienoa merisuolaa ja mustapippuria. Pistä terävällä pikkuveitsellä eripuolille lihaa syviä koloja ja työnnä niihin valkosipulinkynsiä. Hienonna rosmariininneulaset ja hiero myös ne lihan pintaan. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Varo, ettei se osu luuhun. Laita liha syvälle uuninpellille, jotta saat irtoavan paistoliemen talteen. Paista lihaa 250-asteisessa uunissa, noin 20 minuuttia tai kunnes se on saanut hyvän pintavärin. Alenna sen jälkeen uunin lämpötila 120
asteeseen. Jos haluat lihan olevan vielä punertavaa, jatka paistamista, kunnes lämpömittari näyttää 65 astetta. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on noin 75 astetta. Sekoita kahvi kermaan ja valele sillä paistia paistamisen aikana. Anna paistin levähtää paistamisen jälkeen folioon käärittynä. Säästä paistoliemi.

Kahvikastike lampaalle

Lampaanviulun paistoliemi (kahvin maku tulee tästä)
2 dl kermaa
pieni loraus konjakkia
pari nokaretta karpalohyytelöä
(suurustamiseen Maizenaa pakkauksen ohjeen mukaan)

Siivilöi lampaanviulun paistoliemi pienehköön kasariin. Lisää kermaa, loraus konjakkia ja pari nokaretta karpalohyytelöä. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kastikkeen poreilla hetken miedolla lämmöllä. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa kermaa, konjakkia, hyytelöä, pippuria tai suolaa. Suurusta lopuksi Maizenalla pakkauksen ohjeen mukaan.
2 kommenttia:

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Ihan mahtavaa, että tällaisia ruokaperinteitä säilyy vuosikymmenestä toiseen. Meillä vaihtuu ruokalista pääsiäisen osalta vuodesta toiseen, mutta pashaa on tarjolla joka vuosi.

Selina kirjoitti...

Tämän suhteen olen kyllä pahasti kaavoihin kangistunut. Alkupalat kuitenkin vaihtelevat vuodesta toiseen eikä tähän kyllästy, kun sitä syö vain kerran vuodessa.:)