Tietoa mainostajalle ›

maanantai 13. lokakuuta 2014

Pihlajanmarjachutney pihapuun sadosta


Suomen Luonto vinkkasi valmistamaan pihlajanmarjoista chutneyta. Tuumasta toimeen ja pihlajanmarjaan mars!

Tänä vuonna pihlajanmarjasato on ennätyksellisen runsas. Vastaavia saadaan vain kerran vuosikymmenessä. Onneksi vietimme viikonloppua maalla, joten puhtaat apajat olivat käden ulottuvilla, eikä hyvää puuta tarvinnut etsiä pihaa kauempaa. Kuitenkin vasta kolmannen puun marjat olivat riittävän maukkaita syötäviksi. Pihlajanmarjojen maku nimittäin vaihtelee puittain, joten marjoja kannattaa maistella ja valita niistä mieleisensä.

Kehitin Suomen Luonnon reseptistä oman versioni, jonka maustoin garam masala -mausteseoksella, tuoreella inkiväärillä ja chilillä. Kaipaamaansa lisämakeutta chutney saa kuivatuista aprikooseista. Lopputulos on mielestäni erittäin onnistunut ja tulen tästä lähtien valmistamaan tätä joka syksy.

Pihlajanmarjachutney sopii erinomaisesti intialaisten liharuokien kylkeen, mutta myös erilaisten pateiden kaveriksi. Suosittelen!

Olen taas ihan liekeissä, kun voin hakea luonnosta ilmaiseksi näin hienoja raaka-aineita! Pihlajanmarjojen lisäksi kannoimme kotiin pari korillista suppilovahveroita. Saalista tärkeämpää on kuitenkin itse luonnossa liikkuminen. Se tekee hyvää kaikin mahdollisin tavoin. Tutkimusten mukaan stressitaso laskee metsässä jo lyhyen oleskelun aikana, jopa niillä, jotka eivät koe erityisemmin siitä nauttivansa. Luonnossa samoilu tekee hyvää myös muistille, ja tietysti siinä saa samalla myös liikuntaa. Kahden metsäpäivän jälkeen olen sangen rentoutunut. Japanissa lääkärit määräävät ihmisille stressinpoistoon luonnossa oleilua. Koska meillä aletaan tehdä samoin?

Pihlajanmarjachutney (n. 1 litra)

8 dl perattuja ja puhdistettuja pihlajanmarjoja
300 g kuivattuja aprikooseja silputtuna
2,5 tl garam masala -mausteseosta
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 punainen chili viipaloituna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
4 dl sokeria
2 tl suolaa

Laita kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua noin 30 minuuttia. Muusaa keiton aikana pari kertaa esim. perunasurvimella. Purkita steriloituihin purkkeihin.






Ei kommentteja: