lauantai 17. toukokuuta 2014

Grillattu hummeri on silkkaa luksusta


Grillattu hummeri on herkkujen herkku. Parhaimmillaan se on tuoreesta, raa'asta ravusta valmistettuna, mutta hyvää syntyy myös keitetystä äyriäisestä. Lihaa valellaan paiston aikana sitruunankuorella maustetulla voisulalla, mikä takaa lihan mehukkuuden. Alkupalaksi riittää puolikas, pääruoaksi kokonainen hummeri syöjää kohden. Hummerit voi valmistaa myös uunissa grillivastuksen alla.

Lisänä tarjoillaan sitruunanlohkoja ja basilikalla maustettua voisulaa. Kylkeen sopii vaikkapa avokadosta ja vesikrassista valmistettu salaatti. Kuohuva tietysti kruunaa kaiken.

Kannattaa muistaa, että ruotsalainen hummeri on tällä hetkellä ympäristöystävällisin valinta, ja kanadalainen amerikanhummerikin parempi valinta kuin heikkokantainen norjalainen euroopanhummeri.Voisulalla valeltu grillattu hummeri
(alkupalana 1/2, pääruokana kokonainen hummeri ruokailijaa kohden)

2 hummeria
80 g voita
2 valkosipulinkynttä
vähän raastettua (luomu)sitruunankuorta
hienonnettua tuoretta basilikaa

Sulata voi kattilassa. Lisää silputut valkosipulinkynnet ja raastettu sitruunankuori. Lisää basilika viimeiseksi.

Tapa hummerit pistämällä terävä veitsi pään keskeltä löytyvän ristin läpi ja halkaise hummeri päästä alkaen. Jos suoli on tumma, poista se. Poista vatsalaukku pään etuosasta.

Valele hummerin lihapuolelle voisulaa. Grillaa hummereita lihapuoli alaspäin kovalla lämmöllä 5 minuuttua, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Käännä ja jatka grillaamista kuoripuoli alaspäin. Grillaa kovalla lämmöllä 5 minuuttia ja siirrä hummerit sen jälkeen grillin viileämpään osaan. Anna vetäytyä siellä vielä 7-10 minuuttia.

Testaa kypsyys: työnnä veitsi tai haarukka pyrstön paksuimpaan kohtaan. Jos terä on lämmin, on hummeri kypsä.

Valmistus uunissa

Grillaa hummereita lihapuoli ylöspäin uuninpellillä grillivastuksen alla noin 7-10 minuuttia. Käännä ja paista vielä noin 10 minuuttia.

Kypsennysohje on Grillauksen juhlaa -St. Larsin parhaat reseptit -kirjasta.Ei kommentteja: