torstai 30. kesäkuuta 2016

Kukitettu - lämmin avokado-perunasalaatti, retiisiä, rucolan versoja & maitohorsmankukkia

syötävät kukat, kukkasalaatti, versosalaatti, peruna-retiisisalaatti

Uudet perunat - ehdottomasti siiklit - ja niistä valmistetut perunasalaatit maistuvat kesältä. Meillä perunasalaatti kuuluu usein saariretkiemme eväskoriin ja sitä löytyy usein  muodossa tai toisessa myös kesäjuhlien noutopöydistä. 
Tällä viikolla olemme käyneet Helsingissä töissä maalta käsin, joten puhtaat villivihannekset ovat olleet helposti saatavillani. Kun tunnin mittaisen kotimatkan jälkeen astuu ulos autosta, on ihana saapastella pellon laitaan pomimaan vaikkapa herkkiä maitohorsmankukkia, joita voi ripotella ruoan jos toisenkin päälle. Eilen ne saivat kaunistaa avokado-perunasalaattia, jossa oli lisäksi rapeita retiisejä ja rucolan versoja.
Tämä pottusalaatti muuttuu kelpo lisukkeesta kokonaiseksi ateriaksi, kun siihen lisää vaikkapa fetajuustoa, loimulohta tai paahtopaistia.

Kukkasalaatti, avokado-perunasalaatti, syötävät kukat, maitohorsmankukat, villiyrtit, villivihannekset

Lämmin avokado-perunasalaatti, rukolanversoja & maitohorsman kukkia

600 g uuden sadon perunoita (mielellään siiklejä)
vettä keittämiseen
merisuolaa keitinveteen

2-3 kypsää avokadoa
2 limen mehu
(hienoa merisuolaa, ruususuolaa tai Maldon-suolaa)
Loraus laadukasta Extra virgin -oliiviöljyä
8 retiisiä suikaloituina
kourallinen rucolan versoja (Kotipellon puutarhan Mimis-versoja) 
maitohorsman kukkia

Keitä ensin perunat. Pese perunat huolellisesti. Mausta perunoiden keitinvesi reilusti merisuolalla. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunat. Keitä perunat hiljalleen poreilevassa vedessä lähes kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Anna perunoiden kypsyä loppuun astiapyyhkeen alla. 

Muusaa avokadojen hedelmäliha haarukalla. Purista limenmehu avokadomössön joukkoon. Mausta ripauksella merisuolaa. Paloittele perunat lämpimänä ja kääntele avokadotahna lämpimien perunoiden joukkoon. Rouhi  Lisää retiisiviipaleet ja viimeistele perunasalaatti rucolan versoilla, maitohorsman kukilla ja lorauksella laadukasta oliiviöljyä.

maanantai 27. kesäkuuta 2016

Papu-fetasalaatti mintulla & tahinikastike


Juhannus oli juuri sellainen kuin sen toivoinkin olevan. Veljeni perheen mökillä vietettyyn viikonloppuun mahtui monenmoista hauskuutta: lasten sirkustemppuja ja tanssiesityksiä, lukuhetkiä, uimaretkiä, pihasaunassa saunomista, niittykukkien poimintaa, serkusten siskonpedissä kukkumista puoleenyöhön, aikuisten kukkumista vieläkin pidempään - ja tietysti hyvää ruokaa. 

Juhannuksen ja sitä edeltäneen Espanjan loman grilliruokien jälkeen salaatit maistuvat jälleen. Tänään ajattelin töiden jälkeen pyöräyttää vihreistä pavuista, fetasta ja mintusta tämän nopean salaatin, joka maustetaan tahinikastikkeella. 

Sitä syödessä on hauska suunnitella seuraavan kesäviikonlopun ohjelmaa perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa.

Papu-fetasalaatti mintulla & tahinikastike

500 g Vihreitä papuja
200 g lampaan- / vuohenmaitofetaa
kourallinen tuoretta minttua

Tahinisalaatinkastike

3 rkl tahinia
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl (luomu)sitruunanmehua (tai maun mukaan)
(1/2 valkosipulinkynsi raastettuna)
1/4 - 1/2 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
hienoa merisuolaa tai ruususuolaa
hyppysellinen chilirouhetta

Keitä vihreitä papuja kiehuvassa vedessä 3 minuuttia (tai halutessasi pidempään). Valuta pavut siivilässä ja kasta ne sen jälkeen kylmään veteen, jotta kypsyminen lakkaa ja pavut pysyvät napakoina.

Valista kastike. Sekoita oliiviöljy, tahini ja sitruunamehu kastikkeeksi. Lisää loput mausteet ja tarkista maku.

Kokoa salaatti vadille. Lado pavut alimmaisiksi. Murenna fetajuusto käsin papujen päälle. Revi päälle tuoretta minttua. Viimeistele salaatti tahinisalaatinkastikkeella. 



torstai 23. kesäkuuta 2016

Grillatut, tuoreet maissintähkät & pikanttia voisulaa


En oikein innostu vakuumiin pakatuista, esikypsennetyistä maisseista. Tuoreet, grillatut maissintähkät ovat sen sijaan herkullisia, varsinkin kun ne silaa chilillä, valkosipulilla ja yrteillä maustetulla voisuolalla!

Jos grillatut maissintähkät kuuluvat kesääsi tai käsillä olevaan juhannuksen ruokapöytään, kannattaa kokeilla maustaa ne pikantilla voisulalla. Ja jos et vielä ole kokeillut tuoreen maissin grillaamista, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla - se ottaa vähän aikaa, mutta on jokaisen minuutin väärti.

Grillatut maissintähkät & chilillä ja valkosipulilla maustettua voisulaa (neljälle)

4 tuoretta maissintähkää suojalehtineen

Vettä liotusta varten

Pikantti voisula

100 g voita
3 valkosipulinkynttä raastettuna
1/2-1 punainen chili (tai maun mukaan) hienonnettuna, siemenet poistettuna
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa / korianteria silputtuna

Lisäksi 

Maldon-suolaa
limenlohkoja

Vedä maissintähkien suojalehdet alas ja puhdista maissintähkät rihmoista. Laske lehdet tämän jälkeen uudelleen alas. Liota maissintähkiä vedessä puolisen tuntia. Ravistele ja valuta maissintähkät kuviksi. Grillaa maissintähkiä ensin suojalehtineen n. 15 minuuttia. Poista suojalehdet ja grillaa tähkiin vielä hyvä väri. 

Valmista maissien kypsyessä voisula. Sulata voi kattilassa. Lisää valkosipuli ja chili. Anna valkosipulin ja chilin kypsyä hetki voisulassa. Lisää persilja- tai korianterisilppu juuri ennen tarjoilua. 

Valelele kypsät maissintähkät voisulalla. Tarjoa grillattujen maissintähkien kanssa lisää mausteista voisulaa ja limenlohkoja. Kata pöytään myös sormisuolakippo.