tiistai 23. joulukuuta 2014

Lohi-ceviche & avokadoa


Ceviche on kuulunut joulupöytäämme jo 14 vuotta. Tätä ihanaista kalaruokaa syön muutenkin paljon, kalalajia vaihdellen. Myös uuden vuoden aterialle ceviche sopii mainiosti. Tässä versiossa on lohta, mutta kalan voi vaihtaa vaikkapa siiaksi, ahveneksi tai kampasimpukaksi. Kunhan kala tai simpukka on tuoretta, ceviche on aina hyvää. 

Tämän pikapostauksen myötä toivotan kaikille rauhallista, hyvää ja herkullista joulua!

Lohi-ceviche & guacamole

500 g nahatonta lohifilettä
3 kypsän limen mehu
1 pieni punasipuli ohueksi viipaloituna
1 vihreä chili viipaloituna
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna
1 rkl neitsytoliiviöljyä
1 tl hienoa merisuolaa

Lisäksi 2 tomaattia

2 avokadoa
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 rkl limenmehua
hienoa merisuolaa

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Kuutioi lohi pieniksi paloiksi ja lisää se marinadin joukkoon. Anna maustua kylmässä vähintään noin tunnin ajan. Kuori tomaatit ja poista niistä siemenet. Kuutioi tomaatit ja lisää ne cevichen joukkoon juuri ennen tarjoamista. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Valmista guacamole Kaavi avokadojen sisus kulhoon. Lisää muut ainekset ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella.

Tarjoa lohi-ceviche guacamolen kanssa.

maanantai 22. joulukuuta 2014

Perin perinteinen lasimestarin silli


Vielä tänään ehtii laittaa lasimestarin sillin purkkiin. Perinneherkun täytyy antaa maustua liemessään pari päivää ennen tarjoamista, ja tänäänhän jouluun on enää kaksi päivää.

Itselläni suurin osa joulujärjestelyistä on onnellisesti jo takanapäin. Lahjat on hankittu, ja ruokasuunnitelmat tehty. Kotona hyasintit tuoksuvat ihanasti, amaryllis raottaa nuppuaan ja kuusi patsastelee koreana olohuoneen nurkassa. Tässähän alkaa pikkuhiljaa suorastaan tuntea olonsa jouluiseksi...

Oheisessa lasimestarin sillireseptissä on paljon porkkanaa ja sipulia, koska tykkään syödä niitä sillin kera runsaasti.

Lasimestarin silli

6 matjessillifilettä
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
1 dl sokeria
2-3 porkkanaa
2 pientä punasipulia
(pieni pala piparjuurta)
3 laakerinlehteä
n. 2 tl kokonaisia valkopippureita
n. 2 tl sinapinsiemeniä

Kiehauta etikka, vesi ja sokeri. Anna jäähtyä. Huuhtele sillifileet ja leikkaa ne noin sentin levyisiksi paloiksi. Pese ja kuori porkkanat ja piparjuuri. Paloittele ne sitten ohuiksi kiekoiksi. Kuori punasipulit ja suikaloi ne ohuiksi renkaiksi. Lado purkkiin kerroksittain silliä, vihanneksia ja mausteita. Kaada lopuksi joukkoon jäähtynyt liemi. Liemen tulee peittää kaikki ainekset. Anna tekeytyä kylmässä pari päivää ennen tarjoamista.

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Valkeata joulua - rosmariinipikkuleivät


Helsingissä sataa lunta! Säätiedotus näyttää lupaavasti siltä, että lumi pysynee maassa joulun yli. Jos se kuitenkin sulaa, täytyy tyytyä rosmariinipikkuleipien tomusokerisiin lumitunnelmiin. Näin joulu on edes hivenen valkoinen. Oma jouluni on tosin tänä vuonna koristeidenkin puolesta varsin valkoinen.

Pikkuleipien reseptin bongasin Saveurista. Tämä ohje on sen vapaa käännös, kotoisiin mittoihin ja lämpötiloihin muunnettuna.  

Rosmariinipikkuleivät

450 g kylmää voita kuutioituna
reilu (melko tiiviisti pakattu) 1/2 dl tuoreita rosmariininneulasia
2,25 dl sokeria
9,5 dl vehnäjauhoja

tomusokeria viimeistelyyn

Hienonna rosmariininneulaset. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää kylmä, kuutioitu voi ja sekoita se joukkoon taikinarautaa tai perunasurvinta apuna käyttäen. Levitä taikina käsin leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille mahdollisimman tasaisesti. Painele taikinalevyn pintaan haarukalla uria. Paista 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Käännä paistamisen puolivälissä. Leikkaa kuuma taikinalevy terävällä veitsellä neliöiksi tai vinoneliöiksi. Jäähdytä ja viimeistele pikkuleivät tomusokerilla.


keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Perinteiset piparkakut


Piparkakkujen leipominen on jokavuotinen rituaali, jonka myötä ymmärrän joulun olevan jo ovella. Esikoiseni ei ole järin innokas leipuri, mutta tänä vuonna hän todella odotti pipareiden paistamista. Minä tein taikinan mummuni reseptillä kuten aina, ja yhteisvoimin saimme tämän joulun piparkakut paistettua. 

Leipomisen lomassa sain tämän tästä toppuutella innokasta taikinanpopsijaa (liiasta piparkakkutaikinasta tulee katsos vatsa kipeäksi). Vaan kuinkas sitten kävikään... Söin sitä itse niin paljon, että illalla vatsaani kivisti. Tykkään näet taikinasta enemmän kuin itse pipareista ja parasta koko piparkakkupuuhassa on raa'an taikinan syöminen... Valmiit piparit menevät meillä ennen kaikkea lasten parempiin suihin. Itse syön aattoillan rauhassa vain muutaman piparkakun sinihomejuuston ja portviinin kera, sen jälkeen kun lapset ovat menneet nukkumaan.  

Piparkakkutaikina

4 dl fariinisokeria
1,5 dl siirappia
300 g voita
3 munaa
1 rkl pomeranssin kuorta
1 rkl jauhettua inkivääriä
1 rkl kanelia
1 rkl neilikkaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl soodaa
runsas 1 - 1,25 l vehnäjauhoja

Kiehauta sokeri ja siirappi. Lisää voi. Jäähdytä. Lisää munat, mausteet ja sooda, sekoita hyvin. Lisää suurin osa jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Peitä ja anna seistä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ota taikinasta paloja ja kauli ne ohuiksi levyiksi. Ota taikinasta muotilla pipareita. Paista 175-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. 

tiistai 16. joulukuuta 2014

Itsetehty ras el hanout (= hyvä lahja)



Itsetehty ras el hanout -maustesekoitus on mitä parhain joululahja, varsinkin niille, jotka rakastavat Lähi-idän makuja. Ras el hanout on alkujaan marokkolainen maustesekoitus, jonka nimi tarkoittaa "kauppiaan parasta". Parhaimmillaan sekoituksessa voi olla jopa yli 30 ainesosaa, mutta itse pärjäsin 13 eri mausteella, joista melkein kaikkia saa isoimmista marketeista ympäri Suomen. Harvinaisin aineosa lienee kuivatut luomuruusunnuput. Omani ostin Ruohonjuuresta, mutta verkkokaupan puolella niitä ei näytä olevan myynnissä. Tarvittaessa ruusunnuput voi jättää seoksesta myös pois.
Ras el hanoutilla voi maustaa erilaisia kasvis- ja liharuokia. Viikonloppuna maustoin sillä ylikypsän, karamellisoidun possunkaslerin, josta tuli oikein maukasta. Hätäisesti hämärässä nappaamastani ruokakuvasta tuli sen sijaan niin epähoukuttelevan näköinen, etten tiedä, päätyykö resepti tällä haavaa lainkaan blogiin. Mutta kukin varmasti keksii tälle maustesekoitukselle mitä erilaisimpia käyttötarkoituksia!



Ras el hanout

1 rkl jauhettua kurkumaa
1 rkl (luomu)ruusun kuivattuja terälehtiä murskattuna
1 rkl jauhettua inkivääriä
1rkl jeeraa eli juustokuminaa
1 rkl murskattuja korianterinsiemeniä
1 rkl kanelia
1 rkl chilijauhetta
1/2 rkl jauhettua kardemummaa
1/2 rkl jauhettua mustapippuria
1/2 rkl jauhettua maustepippuria
1/2 rkl murskattuja fenkolinsiemeniä
1/4 neilikkaa
1/4 valkopippuria

Jauha kokonaiset mausteet morttelissa mahdollisimman hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Säilö lasipurkkiin.


sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Tyrnillä maustettu panna cotta


Panna cotta on kaikessa yksinkertaisuudessaan lempijälkiruokiani. Teen siitä erilaisia versioita fiiliksen mukaan ja tänä jouluna se saa ylleen kauniin keltaisen tyrnihyytelön. Kaamoksen kadottama aurinko paistakoon jouluna siis ainakin jälkiruokamaljan pinnalla!

 Tyrnillä maustettu panna cotta (neljälle)

Vanukas 

4 dl kermaa
1 dl maitoa
0,75 dl sokeria
1 vaniljatanko
2,5 liivatelehteä
vettä

Hyytelö 

1-1,5 dl tyrnimehua
1,5 dl sokeria
1 liivatelehti
vettä

Laita vanukkaaseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kaada maito, kerma ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet maidon joukkoon. Lisää mukaan myös vaniljatanko. Kiehauta seos ja ota pois levyltä. Poista vaniljatanko. Purista liivatelehdistä vesi ja lisää ne kermaseokseen. Sekoita. Anna jäähtyä. Kaada jäähtynyt massa annosmaljoihin tai laseihin ja hyydytä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

Kun massa on hyytynyt, valmista tyrnihyytelö. Laita liivatelehti veteen likoamaan noin 5 minuutiksi. Kiehauta tyrnimehu ja sokeri. Purista liivatelehdestä vesi pois ja lisää se liemeen. Sekoita ja anna jäähtyä. Kaada jäähtynyt liemi panna cottien päälle. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia. Tarjoile vanukkaat suoraan laseista.

Panna cottat voi tehdä hyvin jo valmiiksi jo edellisenä päivänä.


maanantai 8. joulukuuta 2014

Arkiston joulukimara: saaristolaisleipä, vegesilli ja jääkellarinlohi

Kustavilainen saaristolaisleipä

Blogiarkistoni kätköistä kaivoin teille muutaman jouluisen reseptin, jotka maistuvat hyvältä myös tänä vuonna. Mahtavan mehukkaan kustavilaisen saaristolaisleivän reseptin löydät täältä. Härkäpavuista valmistettu vegesilli maistuu muillekin kuin kasvissyöjille ja sen reseptin löydät täältä. Kuusenhavuilla tuunatun jääkellarinlohen reseptiin pääset puolestaan tästä

Mukavia joulumenun suunnitteluhetkiä kaikille!


Vegesilli ja kuusenhavuilla tuunattu jääkellarinlohi

perjantai 5. joulukuuta 2014

Appelsiini-fenkolisalaatti


Appelsiinien paras sesonki tekee tuloaan, mutta myös muhkeat ja mehukkaat fenkolit pullistelevat parhaillaan monen kaupan vihannesosastolla mitä herkullisimman näköisinä - ihan väärään vuodenaikaan. Miellän fenkolin niin keväiseksi raaka-aineeksi, että sen runsas käyttäminen joulukuussa tuntuu suorastaan kummalliselta. Olisi kuitenkin sääli jättää laadukas raaka-aine kaupanhyllyyn pelkän sesonginmukaisuuden vuoksi. Niinpä olenkin viimeisen parin viikon aikana valmistanut useampaan otteeseen tätä herkullista salaattia, jonka fenkoli-appelsiini-fetakombo toimii älyttömän hyvin. Itse syön tätä useimmiten ihan sellaisenaan, mutta yhtä hyvin tämä sopii myös vaikkapa savukalan tai erilaisten kinkunkorvikkeiden, kuten possurullan tai karamellisoidun kaslerin kylkeen. Silloin tosin jättäisin fetan pois.

Appelsiini-fenkolisalaatti

1 suuri fenkoli
2 appelsiinia
150 g lampaanmaitofetaa
2 rkl silputtua ruohosipulia
4 rkl laadukasta extra virgin -oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
merisuolahiutaleita
vähän mustapippuria myllystä

Pese fenkoli ja halkaise se pitkittäin. Suikaloi se sitten hyvin ohuiksi suikaleiksi (parhaiten tämä käy mandoliinilla). Laita fenkolisuikaleet kulhoon. Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Sekoita. Kuori appelsiinit ja käsittele ne kalvottomaksi siten, etteivät lohkot hajoa. Voit halutessasi myös viipaloida kuoritut appelsiinit kalvoineen pyöreiksi kiekoiksi. Silppua ruohosipuli. Kokoa annos: Lado laakealle vadille päällekkäin fenkolia ja appelsiinia. Murenna lampaanmaitofeta päälle käsin. Pirskottele päälle vielä oliiviöljyä ja valkoista balsamicoa. Viimeistele annos silputulla ruohosipulilla, mustapippurilla ja aavistuksella sormisuolaa.

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Pähkinä-karpaloleipä


Joulukuussa blogissa ollaan enemmän tai vähemmän jouluisissa tunnelmissa. Pähkinä-karpaloleipä liittyy jouluun kuitenkin vain hyvin löyhästi, vaikka ovathan pähkinät ja punaiset karpalot jonkinlaisia sesonkiherkkuja nekin. Ja kyllä tällä leivällä kelpaa hyvin aloittaa myös aattoaamu, ellei sitten pistä heti herättyään puurokattilaa porisemaan. Mutta hyvältä tämä pähkinä-karpaloleipä maistuu koko vuoden ympäri.

Pähkinä-karpaloleipä

1/2 pkt hiivaa
5 dl vettä
10 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
2 dl hasselpähkinöitä
4 rkl kuivattuja karpaloita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää suola, pähkinät ja kuivatut karpalot. Jatka vaivaamista vielä toiset 10 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan levähtää 30 minuuttia. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi leipää ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Tee leipiin pari viiltoa ja kohota leipiä huoneenlämmössä liinan alla 45 minuuttia. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Heitä uuniin noin desilitra vettä juuri ennen kuin laitat leivät paistumaan. Paista leipiä 225-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Avaa uuninluukku, kun leivät ovat paistuneet 25 minuuttia. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Näin leipiin tulee ihanan rapea kuori ja ne säilyvät pidempään mehevinä. 



maanantai 1. joulukuuta 2014

Granaattiomenaglögissä tuoksuu joulu



Nyt on viimeistään hyvä hetki käynnistää tämän vuoden glögisesonki. Joulukuun ensimmäisen päivän iltana nautin granaattiomenamehuun keittämääni glögiä kynttilänvalossa ja yritän ymmärtää, että joulu on todella jo reilun kolmen viikon kuluttua. 

Mikäpä virittäisikään paremmin joulutunnelmaan kuin neilikan, kanelin ja kardemumman tuttu tuoksu. Aikoinaan niin kallisarvoiset kaukomaiden mausteet ovat arkipäiväistyneet jo ajat sitten, mutta granaattiomenamehussa voi vielä aistia häivähdyksen itämaiden taikaa. 

Granaattiomenaglögi

7,5 dl 100%, sokeroimatonta granaattiomenamehua
3 rkl juoksevaa hunajaa (tai maun mukaan)
1,5 kanelitankoa (Caylon-kanelia)
1 tähtianis
8 vihreää kardemummankotaa
10 neilikkaa
1 pullo punaviiniä

Kaada granaattiomenamehu kattilaan. Lisää mausteet ja hunaja. Kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla n. 15 minuuttia. Maista ja lisää halutessasi hunajaa. Lisää punaviini ja kuumenna, mutta älä keitä.

Tarjoile glögilaseista manteleiden ja rusinoiden kera.